2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2019.05.22.
hír, történelem, Újkor, XIX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Negyven európai kiállítóhely - köztük a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Málenkij Robot Emlékhelye - szerepel Az év európai múzeuma díj idei jelöltjei között; a győztest szombaton hirdetik ki.
\"Málenkij robot\" - Kényszermunka a Szovjetúnióban
Az 1977-ben alapított elismerés legfontosabb célja, hogy a múzeumok innovatív, a társadalom javát szolgáló projektjeire felhívja a figyelmet. A szakmai megmérettetés arra is lehetőséget nyújt, hogy a különböző országok múzeumai megismerjék egymás kezdeményezéseit - közölte az MTI-vel szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum.

Az MNM tájékoztatása szerint az éves díjkiosztó ünnepség hagyományosan egy háromnapos konferencia programjába ágyazódik be, amelynek szerdától Szarajevó ad otthont ebben az évben.

A versenyen több száz jelentkező közül 40 nominált intézmény várja a zsűri döntését. A magyar indulót, A pokol bugyrai. "Málenkij robot" - Kényszermunka a Szovjetunióban című állandó kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum 2017-ben nyitotta meg a ferencvárosi pályaudvar mellett található egykori légoltalmi óvóhelyen.

A tárlat annak a több százezer magyar állampolgároknak állít emléket, akiket a Vörös Hadsereg a második világháború után tömegesen kényszermunkára hurcolt a Szovjetunióba - emlékeztetett az MNM.

A múzeum kommünikéje szerint az idei versenynek egyaránt esélyese a tamperei Mumin Múzeum, a billundi Lego Ház vagy a nemrég megújult bécsi Világmúzeum. A finalisták között szerepel többek között a frankfurti Történeti Múzeum, a brüsszeli Európai Történelem Háza, a krasznojarszki Múzeum Központ, a Brit Motor Múzeum és a berni Kommunikáció Múzeuma is.

(MTI)
Kapcsolódó kiállítás
A pokol bugyrai - Málenkij robot – Kényszermunka a Szovjetunióban
Málenkij robot – Kényszermunka a Szovjetunióban
A Magyar Nemzeti Múzeum november 25-én nyíló új állandó kiállítóhelye „A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban”, a második világháború után tömegesen elhurcolt nők és férfiak számára állít emléket. tovább