2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2019.05.15.
hír, Múzeumok Majálisa, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az év kiállítása” kilencedik alkalommal meghirdetett pályázatára, Sátoraljaújhelytől Szombathelyig tizenkét intézmény jelentkezett tárlatával. A legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást elismerő, egyben a hatékony, korszerű kiállítási kommunikációra jó példákat felmutató, és a magyarországi múzeumok közötti szakmai kapcsolatokat, együttműködést javítani szándékozó pályázat bíráló bizottsága (Bajzáth Judit, Deme Péter, Gózon Ákos, Janotka Mónika, Kalla Zsuzsa, Mányi István, Rajcsányi Gellért, Sári Zsolt, Vásárhelyi Tamás) hat kiállítást juttatott a második fordulóba.

A pályázat fődíjasa az Arcanum Kft 500.000 forint értékű szolgáltatási csomagját is elnyerte. A fődíjas és a különdíjas számára továbbá a Múzeumdigitár elkészíti a díjazott kiállítás digitális archiválását és online publikálását.

A bíráló bizottság döntése értelmében Az Év Kiállítása 2019 győztesei:

AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2019” elismerést kapta a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című, a Hetedhét Játékmúzeumban megnyílt állandó kiállításáért, amely a művész gazdag életművéből mutat be reprezentatív válogatást, felnőtt és gyermek látogatók számára különösen vonzó formában és eszközökkel. A kiállítás kurátora: Gärtner Petra, látványterv: Kemény Gyula, grafika: Mihalkov György.

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG KÜLÖNDÍJÁT nyerte el a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, a ZÁR(OL)VA – A gödöllői kastély titkos élete, 1950–1990 című, diákok felkészítésével, majd aktív részételével készült, kiegyensúlyozott, közösséget mozgató és megszólító időszaki kiállításáért. A kiállítás alkotói: 17 gödöllői és környékbeli diák (a kiállítást létrehozó projekt tagjai), Faludi Ildikó, Kovács Éva, Kaján Marianna (kurátorok), Tóth László (grafikus).

A BÍRÁLÓ BIZOTTSÁG OKLEVELÉT kapja


A Petőfi Irodalmi Múzeum budapesti Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeuma, Mesés bábok – bábos mesék. Arany János művei és bábtechnikák című, a jubileumi Arany kiállításhoz szervesen kapcsolódó, ám a bábművészetet önmagában is vonzóan, interaktívan bemutató időszaki kiállításáért. 

A Petőfi Irodalmi Múzeum sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma, az Újhely és a Nagy Háború című, az országos megemlékezések jegyében, a város közösségének bevonásával készült, és a közönség figyelmét ébren tartó időszaki kiállításáért. Alkotók: Ringer István (kurátor), Kovács Judit (látványterv, grafikai terv), Vámosi Katalin (képzőművészeti rész koncepciója), Komporday Levente. 

A budapesti Tomory Lajos Múzeum, Ekevasba fogott madárszárny című, Kondor Béla helyi kötődését, és annak egész életére való hatását igényes vizuális megjelenéssel és gondos tartalmi válogatással bemutató állandó kiállításáért. Alkotók: Pápai Tamás László (helytörténet) Szabó Zsófia Lilla (kurátor) Szegediné Mucsi Eleonóra (műtárgyvédelem) Varga Tamás (installáció). 

A miskolci Herman Ottó Múzeum, Dinók Földjén – MezoZOOikum, című, a múzeum új épületrészébe illő, a témát kalandos kerettörténetbe ágyazó, és a felfedezések izgalmát nyújtó állandó kiállításáért. Alkotók: Szolyák Péter (kurátor), a forgatókönyvet ő és Watah Veronika Edina, Mezei Tünde, Bokros György András írták.