2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Alföldi Galéria - Hódmezővásárhely
Alföldi Galéria, Hódmezővásárhely
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Kossuth tér 8.
Telefonszám: (62) 245-499
Nyitva tartás: K-V 10-17
2019.04.16.
fotóművészet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Dömötör Mihály fotóművész kereszteket és feszületeket megörökítő képeiből nyílik kiállítás a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában kedden - közölték a szervezők az MTI-vel.

Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója a közleményben úgy fogalmazott, hogy a kereszt és a feszület azok a spirituális szimbólumok, amelyek Jézus halálát s a kereszténység jelképeként és reményeként az örök élet ígéretét is magukon hordozzák.

Dömötör Mihály Kereszt parafrázisok - a XII. stáció című kiállítása a nagyhét utolsó szent szakasza, a nagyszerdától húsvétig tartó periódus előestéjén nyílik meg. A tárlaton Hódmezővásárhely megbecsült művészének félszáz alkotása segít ráhangolódni az ünnepre, bemutatva a kereszténység legfontosabb szimbólumát, a keresztet.

A képeken több hódmezővásárhelyi feszület mellett láthatóak azok a fényképek, amelyeket Dömötör Mihály múzeumi munkája során vagy a világban járva-kelve fotózott, köztük a témában elsőként - a nyolcvanas években, az erdélyi Szamosújváron - készült felvételét egy földre dobott, út menti keresztről.

"Jó érzés elidőzni a feszületek társaságában, amelyek bár tartalmilag azonosak, formailag mégis sokfélék" - fogalmazott a művész, akinek a tárlaton szereplő fotográfiái mind fekete-fehérek, a látható valóságtól eltérő ábrázolással fokozva a drámai hatást. A kereszt fontos jelkép a hívők számára, de a nem hívőknek is érdemes időt szentelni és ráhangolódni az értelemhez és az érzelmekhez egyaránt szóló alkotásokra - tette hozzá Dömötör Mihály.

(MTI)