2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Fővárosi Nagycirkusz - Budapest
Cím: 1146, Budapest Állatkerti krt. 12/a
2019.04.12.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Megkezdődött az VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM); a Nemzeti Színház május 5-ig tartó fesztiválján 13 ország 23 produkciója látható. A találkozó nyitóelőadása a világhírű orosz bohóc, Szlava Polunyin előadása a Fővárosi Nagycirkuszban.

Az intézmény előtt tartott csütörtöki budapesti megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta hogy a színházi találkozó kettős céllal jött létre: nyitás a világ felé a megismerés szándékával, egyúttal jelzés is, hogy itt vagyunk és tessék számolni velünk.

Felidézte, hogy a MITEM-et 2014-ben szervezték meg először. Az alapítás óta eltelt öt évben 32 országból mintegy 90 társulat és több mint száz előadás volt látható a találkozón. Hangsúlyozta, hogy a MITEM esetében nem versengésről, hanem bemutatkozási és megismerési lehetőségről van szó.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, a MITEM művészeti vezetője elmondta, hogy az idei találkozó középpontjában olyan színházak állnak, amelyek hagyományainkkal, múltunkkal, annak újraértelmezésével foglalkoznak. Eugenio Barbától Eimuntas Nekrosiuson keresztül a Kazahsztánból érkező Korkut legendájáig több előadás is ezt az alaptémát dolgozza fel - tette hozzá.

"Hat évvel ezelőtt meghatároztunk alapelveket, amelyek mentén felépül ez a történet, és ezek működnek" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a közönség aktív érdeklődése kíséri a MITEM-et, amelyre minden évben izgalmas produkciókat hívnak meg. Arról beszélt, hogy a találkozóra érkező színházak mindegyike hatni szeretne a világra, jobbítani szeretné a világot. "És miért volna másért értelme színházat csinálni, ha nem ezért" - hívta fel a figyelmet.

A fesztivál nyitóelőadását, a Magyarországon először látható látványos bohócshow-t, a Slava's Snowshow című produkciót csütörtöktől vasárnapig hat alkalommal játsszák a Fővárosi Nagycirkuszban a találkozó keretében.

A MITEM (Madách International Theatre Meeting) programjában a Nemzeti Színház produkciói mellett orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadás szerepel. A színházi fesztiválon többek között Rimas Tuminas, Michael Thalheimer, Eimuntas Nekrosius, Eugenio Barba és Eirik Stubo rendezése is látható lesz.

Az előadások szinkrontolmácsolással vagy feliratozással tekinthetők meg. A produkciókhoz szakmai programok is kapcsolódnak, filmvetítéseket, mesterkurzust, beszélgetéseket tartanak, és kiállításokkal is várják a közönséget.


A MITEM megnyitóján adták át a március 27-i színházi világnap alkalmából odaítélt Hevesi Sándor-díjat, a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjának elismerését. A díjjal Angelus Iván táncos, táncpedagógus, koreográfus, Kulcsár Edit dramaturg, kulturális menedzser, a MITEM főszervezője és Szabó K. István rendező munkáját ismerték el.

(MTI)