2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2019.04.12.
fotóművészet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az építészet csendje címmel Lucien Hervé (1910-2007) fotóiból nyílt kiállítás a Pannonhalmi Apátsági Galériában pénteken - tájékoztatta a Pannonhalmi Főapátság az MTI-t.

A november 11-ig látogatható tárlaton a clairvaux-i ciszterci apátság alapításának kilencszázadik évfordulója alkalmából készült válogatás tekinthető meg.

A szervezők a művész archívumában őrzött negatívok közül olyanokat is válogattak az ismert felvételek mellett, amelyeket eddig még nem nagyítottak ki, ezért most láthatóak először.

A kiállítással a főapátságban megemlékeznek Marie-Alain Couturier domonkos szerzetesről, a L'Art Sacré című szakrális művészeti folyóirat egykori szerkesztőjéről, akinek barátsága és művészi meglátásai döntően befolyásolták Lucien Hervé életét és alkotói pályáját.

A tárlat Hervé egykori kiállításterveit gondolja tovább, végigkalauzol kétezer év szakrális építészetén.
A művész munkája során, valamint saját kezdeményezésből öt kontinens számos országába eljutott. Tárlatain dialógust kezdeményezett a formák és korok, ismerős és ismeretlen helyszínek között. Fotográfiai kifejezésmódjára a Bauhaus képi világa és az expresszionista, két világháború közötti filmek nyelve hatott.

A közlemény idézi Grászli Bernadettet, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatóját, aki szerint Hervének a fotó és az építészet kapcsolatát újraértelmező művei különleges értékű kulturális hagyatéknak számítanak. Az igazgató rámutatott, hogy a fotóművész a 20. század legmeghatározóbb építészeinek - mások mellett Le Corbusier, Alvar Aalto, Tange Kenzó, Richard Neutra és Walter Gropius - alkotásairól készített felvételeket.

Fotográfiái az építészeti tér bemutatásának szuverén útját tarják elénk, s önálló műalkotások, amelyek messze túlmutatnak a régi és a modern építőművészet száraz, dokumentáló bemutatásán - mondta.

A kiállítás hat egységből áll, amelyekhez a szervezők Hervé válogatásaiból választottak idézeteket.

(MTI)