2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2019.03.14.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Gyerekrajz-galériák köré szerveződő közösségfejlesztő programot indít a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom önkormányzatok bevonásával. Az elsőként Ferencvárosban elindított program gyerekeknek szóló rajzpályázatokra épül és a kisgyerekes családok közösségeinek megerősítését célozza.

Skrabski Fruzsina, a civil szervezet elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján - kutatásaikra hivatkozva - arra hívta fel a figyelmet: erős helyi közösségek is kellenek ahhoz, hogy megszülessenek a kívánt gyermekek.

Felméréseik szerint a második és a további gyermekek vállalásánál sokat számít a nőknek a "társas támogatás", ha a családtagokon túl akár a tágabb környezettől, a közelben élőktől is kaphatnak segítséget, például egy szomszédtól, aki szívesen vigyáz a gyerekre.

A mozgalom ezért "kis helyi közösségeket" szeretne létrehozni, ennek lehet egyik apropója a gyerekek számára kiírt rajzpályázat, illetve a válogatott alkotásokból készülő kiállításhoz kapcsolódó programok.

A Mama címmel szerdán meghirdetett ferencvárosi pályázatra március 31-ig lehet leadni a rajzokat, az április 8-ai eredményhirdetés után kiállítást rendeznek a képekből, a galéria köré pedig közösségformáló programokat, beszélgetéseket szerveznek kisgyermekes családoknak.

Skrabski Fruzsina elmondta, az így kialakuló barátságok megerősítésére három-négy havonta újra meghirdetik a rajzpályázatokat családi témákban.

A civil szervezet vezetője szerint a közösségépítés azért is fontos, mert mára népbetegséggé vált a magány, és ez nem csak az időseket vagy az elváltakat érinti, hanem például egyetemisták és kismamák körében is jelen van.

A Ferencvárosi Művelődési Központban tartott sajtótájékoztatón Bácskai János (Fidesz-KDNP) ferencvárosi polgármester örömét fejezte ki, hogy az országban elsőként a IX. kerületben indul el a helyi közösségépítést szolgáló modellprogram.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Ferencvárosnak "a Fradin kívül" már hét közösségi tere van, a mostani program lesz a nyolcadik.

A rendezvény végén Skrabski Fruzsina a Ferencvárosi Művelődési Központnak "Családbarát hely" elismerést adott át.

(MTI)