2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2019.03.14.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Mintegy 134 millió forint ráfordítással megújítják és regionális népi kézműves alkotóházzá fejlesztik a Gébárti Kézművesek Házát Zalaegerszegen - jelentették be szerdán, a helyszínen tartott sajtóbejáráson.

A kézművesek házát érintő fejlesztésekre a város csaknem 120 millió forintot nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázatán - emlékeztetett Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP).

Hozzátette: a magas kivitelezési árak miatt műszaki átszervezésre volt szükség. Az átszervezés után felmerülő magasabb költségeket az önkormányzat 14,4 millió forint önrészből biztosítja.

A csaknem 680 négyzetméter alapterületű kézművesek háza 850 négyzetméterrel bővül. Az új, nyolcszögletű kiállítótérben az 1996-ban készült jurtát helyezik el, így az év bármely időszakában bemutatható lesz. Az alkotóházban Makovecz Imre (1935-2011) Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész tiszteletére állandó kiállítás nyílik, és ugyancsak állandó kiállítást hoznak létre Szelestey László néprajzkutató anyagából - mondta el Prokné Tirner Gyöngyi intézményegység-vezető.

Az oktatóteremben az iskoláscsoportok rendhagyó történelemórákon ismerkedhetnek meg az ősi magyar kultúrával. Új bőrdíszműves- és fazekasműhelyt alakítanak ki előkészítő-helyiségekkel és kiállítótérrel, az új épületszárny irodával, kiszolgálóhelyiségekkel és új vizesblokkal is kiegészül.

Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke kiemelte: a kézművesek háza nemcsak a zalaegerszegiek igényeit szolgálta ki, hanem megyei központ is volt, a bővítéssel pedig regionális központtá fejlődik.

Balaicz Zoltán a Gébárti-tó partján zajló beruházásokról is beszámolt. A Makovecz Imre által megálmodott Boldogasszony kápolna építése - amelyre mintegy 100 millió forint pályázati támogatást nyert el a város - rövid időn belül befejeződik. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatásával a tó partján 25 millió forintos költséggel sportközpontot alakítanak ki. A Területfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből új hidat emelnek, a másik ágon pedig a régi helyett új épül. A tavat gyalog- és kerékpárutakkal teszik körbejárhatóvá.

(MTI)