2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Képzőművészeti Egyetem - Budapest
Magyar Képzőművészeti Egyetem
Cím: 1062, Budapest Andrássy út 69-71.
Telefonszám: (1) 666-2500
Nyitva tartás: H-P 14-19, Szo 10-18
2019.02.11.
Magyar Képzőművészeti Egyetem
hír, műemlékvédelem, restaurálás
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében (1062 Budapest, Andrássy út 69.) 2019 február elejétől március közepéig álló, reprezentatív kiállítás keretében ünnepeljük meg a magyar restaurátorképzés elindulásának 70. évfordulóját.

Jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem az egyetlen intézmény hazánkban, ahol restaurátor diplomát lehet szerezni, összesen nyolc specializáción – s az a fejlődés, amely idáig elvezetett, hét évtizeddel ezelőtt vette kezdetét.

A műalkotásokat évszázadokig festők és szobrászok javították, hisz ők ismerték ezek anyagait, készítési technikáit, és nekik voltak meg a megfelelő művészi adottságaik a feladat ellátására. A régi korok alkotásainak növekvő megbecsülése hozta magával ennek a tevékenységnek az önálló szakterületté való fejlődését, a restaurátor hivatás megjelenését.

Ma a nemzetközi szakmai szervezetek megegyeznek abban, hogy a restaurátor-konzervátor új, interdiszciplináris szakterület képviselője. Magas színvonalú természet- és társadalomtudományos alapképzettséggel kell rendelkeznie, ugyanakkor képesnek kell lennie arra is, hogy a tárgyakon a beavatkozásokat művészi színvonalon, kiemelkedő minőségben elvégezze. Egyre inkább követelmény az is, hogy az új, sajátos tudományos területen a legjobbak kutatóként is helytálljanak. A restaurátori-konzervátori tevékenység ma már a teljes tárgyi örökségre kiterjed. Általános az egyetértés abban, hogy restaurátornak csak az tekinthető, akinek erről szóló egyetemi diplomája van, és csak az a megfelelő képzés, amely lehetőséget teremt a doktori fokozat megszerzésére a restaurátor-konzervátor szakterületen.

A kiállítás célja a történeti visszatekintés mellett hangsúlyosan a mára elért szakmai eredmények megmutatása, a képzés jelenlegi tartalmának a nagyközönséggel való megismertetése.

A kiállítandó tárgyakat az elmúlt évtizedekben a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén restaurálták a tanulmányi munka részeként. A műtárgyakon keresztül megjelenítjük a Restaurátor Tanszéken zajló képzés minden részét, mind a képzőművészeti, mind az iparművészeti restaurátor specializációkon folyó munkát.

A kiállítás kurátorai Blaskóné Majkó Katalin és Heitler András.

KÖLCSÖNZŐ INTÉZMÉNYEK: Berkenyei Plébániatemplom; Budapesti Történeti Múzeum, Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár; Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre; Gödöllői Városi Múzeum; Görögkatolikus Egyházművészeti Gyűjtemény; Hansági Múzeum; Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum Budapest; Iparművészeti Múzeum; Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya; Keresztény Múzeum; Magyar Nemzeti Levéltár; Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest; Mátyás-templom Gondnoksága; Néprajzi Múzeum, Budapest; Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre; Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum; Szent István Király Múzeum; Szépművészeti Múzeum és magángyűjtők