2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ - Hódmezővásárhely
Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ
Cím: 6800, Hódmezővásárhely Dr. Rapcsák András út 16-18.
Telefonszám: (62) 242-224
Nyitva tartás: K-V 10-17
2019.01.15.
Tornyai János Múzeum
festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Tornyai János Múzeum mindhárom kiállítóhelyén, a Dr. Rapcsák András úti múzeum mellett az Alföldi Galériában és az Emlékpontban is várja a látogatókat idén. Az év első hónapjainak programjait Miklós Péter múzeumigazgató foglalta össze.
Miklós Péter
Az idei esztendő a kiváló hódmezővásárhelyi festőművész és a múzeum névadója, Tornyai János születésének százötvenedik évfordulóján az intézmény által büszkén felvállalt és menedzselt Tornyai-emlékév – mondta az igazgató, aki hozzátette: a művész születésének napján, január 18-án délután öt órakor nyílik a múzeumban a Tornyai, a gyűjtő című kiállítás, amely a néprajzi értékek és a magyar múlt iránt fogékony alkotó néprajzi magángyűjteményét mutatja be Terendi Viktória, a múzeum néprajzkutatójának kurátorsága mellett.

Az Alföldi Galériában január 19-én, szombaton délután három órakor nyílik kiállítás Holler László képzőművész festményeiből, míg a kiállítóhely másik szárnyában a mártélyi művésztelep Téli tárlata kerül bemutatásra február másodikától.

A hódmezővásárhelyi Emlékpont rendezvénysorozattal tiszteleg a Magyar Kultúra Napja előtt. Január 22-én délelőtt tíz órától Kovács Imre Attila irodalmár, az Emlékpont munkatársa rendhagyó irodalomóra keretében mutatja be a kultúra és a barbarizmus összefüggéseit Ady Endre Harc a Nagyúrral című verse alapján, míg 23-án este hat órától Lucien Hervéről tart vetített képes előadást Dömötör Mihály fotóművész. Az Emlékpont legújabb kiadványát, az egykori fehérgárdista, 1945 utáni kommunistaellenes ellenálló, Juhász Nagy Vilmos élettörténetét feldolgozó monográfiáját pedig január 24-én 17 órai kezdettel mutatja be Kovács Imre Attila, az Emlékpont kutatója.

A Tornyai János Múzeum, az Alföldi Galéria és az Emlékpont is számos kiállításra, konferenciára és könyvbemutatóra készül az év folyamán, s már megkezdődtek a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlat előkészítésének munkálatai is – árulta el Miklós Péter. Az idei kiállítások sorában tematikus tárlatot láthatnak a vásárhelyi kiállítóhelyeket felkeresők tavasszal Kass János alkalmazott grafikáiból és könyvillusztrációiból, s sor kerül a makói művésztelep alkotóinak bemutatkozására is. A múzeum az idén jelenteti meg új régészeti kiadványa mellett az Endre Béla-monográfiát, amely a közgyűjteményben tavaly bemutatott kiállítás anyagán alapszik.

A Tornyai-emlékév jegyében a művész nevét viselő múzeumban nemcsak impozáns, reprezentatív kiállítás mutatja be Tornyai János tevékenységét, hanem előadások, konferenciák és kiadványok is napvilágot látnak az emlékévhez kapcsolódóan.

Az Emlékpont a száz évvel ezelőtti kommunista diktatúra, a tanácsköztársaság történetéről rendez márciusban tudományos tanácskozást és kiállítást – fogalmazott a múzeumigazgató, hozzátéve, hogy mindezek mellett az intézményekben folytatódik a gyűjtemény gyarapítása, feldolgozása, s a tervek szerint az eredményeket múzeumi évkönyvben összegzi a Tornyai János Múzeum 2019-ben.