2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2019.01.15.
filmművészet, hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Cseh Nemzeti Filmmúzeum (NaFilm) nyílt kedden Prágában, ahol a látogatók megismerkedhetnek a mozgókép csehországi kezdeteivel, elterjedésével, az első kamerákkal és vetítőgépekkel, valamint a régi mozik hangulatával is.

A tematikus tárlatokon a filmezéshez szükséges számos műszaki eszköz bemutatása mellett virtuális valóságként vagy holografikus ábrákon megjelenítik az egykor nagyon népszerű filmszínházakat is, valamint kommentált filmvetítéseket is tartanak a különféle régi vetítőberendezéseken.

A Nemzeti Filmmúzeum a belvárosi Jungmannova utcában lévő Mozarteum épületében kapott helyet, amely Jan Kotera neves cseh építész alkotása. A modern, geometrikus stílusú épületben volt a 20. század elején a cseh főváros egyik legjobb és legfelkapottabb koncertterme.

"A cseh film több mint százéves múltra tekinthet vissza. Úgy gondoltuk, hogy az eredmények bemutatása és maga a cseh filmvilág is megérdemelnek egy múzeumot, amely nagy segítséget nyújthat az iskoláknak, valamint a hazai és külföldi érdeklődőknek egyaránt" - jelentette ki Adéla Mrázová, a múzeum egyik alapítója.

Terezie Krízkovská, a múzeum másik alapítója szerint a délelőtti órákat ezért az iskolák és a csoportos látogatók számára tartják fenn, míg a nagyközönség délután 13 órától este 19 óráig nézheti meg a tárlatokat.

A prágai Nemzeti Filmmúzeum létrehozásának ötlete a Károly Egyetem diákjai körében született meg, és a kedden megnyílt kiállítás négyéves munka eredménye. A múzeum létrehozását a cseh állam anyagilag is támogatta.

A kiállítás néhány tárlatának részeit az elmúlt években több helyen is bemutatták, és mindenütt nagy érdeklődés kísérte.

(MTI)