2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

MANK – Régi Művésztelep - Szentendre
MANK – Régi Művésztelep, Szentendre
Cím: 2000, Szentendre Bogdányi út. 51.
2019.01.04.
http://www.alkotomuveszet.hu
díjak, festészet, hír, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Három női képzőművész vehette át a Barcsay-ösztöndíjat a szentendrei MANK Galériában, ahol a 2017-es és a 2018-as év hat díjazott fiataljának munkái tekinthetők meg január 4. és 20. között. A díjjal pénzjutalom, oklevél és egy Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész által készített Barcsay Jenő emlékérem jár.
Átadták a Barcsay-díjakat
A Barcsay-díj odaítélése kapcsán nem azt keresik, hogy a fiatal pályázók kötődnek-e Barcsay Jenő anatómiai vagy konstruktivisztikus festészetéhez, hanem a festői minőséget – mondta el a kiállítást megnyitó Feledy Balázs. A művészeti író hozzátette: „Nagyon mély szakmai tudás érzékelhető a három díjazott esetében, és meggyőző az is, hogy mind a hárman a Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomáztak.”

“Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Barcsay Jenő a szentendrei festészeti hagyomány egyik legmeghatározóbb figurája volt, akit mesterének tekint és tekintett többek között Balogh László, Deim Pál és Konok Tamás is” – mondta el Tardy-Molnár Anna, a kiállításnak helyet adó MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Kifejtette: Barcsay Jenő örökösei, Kónya Ferenc és Kónya Márta példamutató gondossággal őrzik és ápolják a gazdag életművet, és emlékeztetik a jelen alkotóit arra a példaértékű oktatói munkásságra, melyet Barcsay az utókorra hagyományozott.A kiállítás kurátora Bereznai Péter festőművész, a tárlat január 20-ig látható.

A cikk itt folytatódik.