2023.08.31.
Bajor Gizi Színészmúzeum

Az év kiállítása díj jelöltje

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

Bajor Gizi Színészmúzeum - Budapest
Bajor Gizi Színészmúzeum
Cím: 1124, Budapest Stromfeld Aurél út 16.
Telefonszám: (1) 225-3161
Nyitva tartás: Sze-V 14-18
2018.12.17.
Bajor Gizi Színészmúzeum
díjak, hír, színházművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Aase-díjat magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják. A díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. A budai házának halála utáni értékesítéséből befolyt összeg kétharmadát (1989-ben 5,3 millió forintot) szánt a díj alapítására. Gobbi szándéka szerint 50–50 ezer forintot kell adni az évad legjobb epizodistájának, a díjjal járó összeg azonban az alaptőke gyarapodása révén ma már 220–220 ezer forintra nőtt. Az alapító színésznő ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről a Színészkamara választotta kuratórium dönt, melynek 2017-tól új kuratóriuma van. Tagjai Egri Márta, Gáspár Tibor, Márton András, Ráckevei Anna és Udvaros Dorottya.

A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye, maga is neves dramaturg, valamint Budapest Főváros Tanácsa alapította 1976-ban. Az alapító okirat értelmében a díjban évente felváltva egy-egy dramaturg, illetve művészeti titkár részesülhet emlékezvén a névadó Bálint Lajosra, aki mindkét foglalkozást művelte.

Az Ivánka Csaba-díjat 2000-ben alapították, melyet évi egy alkalommal, művészi teljesítményéért egy arra érdemesnek tartott színházművész kaphat.

Ivánka Csaba emlékének ápolására, a művész édesanyja és testvérei alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse a díjat. Az elismerés az alapítók szándéka szerint elsősorban olyan színházak társulataiban kerül átadásra, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak. A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben.
A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehetik át.

A kuratórium alapító tagjai Csomós Mari, Hámori Ildikó, Kozák András, Papp Zoltán színművészek, és Bartos Zsóka művészeti referens voltak. Kozák András visszavonulásakor 2003-ban Szakácsi Sándor, az ő halálát követően 2009-ben Kubik Anna színművész vette át a megüresedett helyet.


Aase-díjban részesült 2018-ban:

Csombor Teréz, a Kecskeméti Katona József Színház tagja, Homonnai Katalin, a Stúdió K Színház tagja Bicskei István, a debreceni Csokonai Színház tagja, valamint Nagy Zoltán, Új Színház tagja.

Bálint Lajos vándorgyűrű vehette át:

Brüll Krisztina, a Thália Színház főtitkára

Ivánka Csaba-díjban részesült:

Soltész Bözse (Pesti Magyar Színház)

A díjazottaknak szívből gratulálunk!