2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Műcsarnok - Budapest
A Műcsarnok épülete
Cím: 1146, Budapest Dózsa György út 37.
Telefonszám: (1) 460-7000, (1) 363-2671
Nyitva tartás: SZERDA, CSÜTÖRTÖK, VASÁRNAP 10-18 ÓRÁIG, PÉNTEK, SZOMBAT 12-20 ÓRÁIG
2018.11.29.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Földi Péter és Böröcz András képzőművészek munkásságát mutatja be külön kiállításokon péntektől a Műcsarnok, az intézmény Rejtett történetek című tárlatához kapcsolódva.
Földi Péter
Földi Péter Somoskőújfalun született, és tanulmányai után oda is tért vissza, bizonyítva, hogy "egy kicsi faluból is be lehet látni a világot" - mondta el a kiállítás csütörtöki sajtóbejárásán Rockenbauer Zoltán kurátor, hangsúlyozva: az alkotó elsősorban a Nógrád megyei falucska mindennapjaiból, történeteiből merít ihletet.

Somoskőújfalut és környezetét, a falu változását és állandóságát mutatja be a tárlat első egysége, bőséggel felvonultatva a Földi Péterre jellemző állatfigurákat. Munkái nem tájképek, hanem szimbolikus üzeneteket hordozó, narratív festmények - emelte ki a kurátor.

Földi Péter nagyméretű bronzszobrai szolgálnak a második terem kapuiként, a teljességet kifejező körmotívum azonban nemcsak ezekben, hanem a vásznakon is gyakran felbukkan.

Földi Péter színekben gazdag festői világából az utolsó egység a bibliai témák, a népi hagyományok, falusi hiedelmek témáit mutatja meg.

Böröcz András 1985-ben költözött át Brooklynba; a kiállítás elsősorban az Egyesült Államokban keletkezett munkákból válogat. A belépőket Böröcz emblematikus műve, az Akasztottak fogadja, döbbenetes erővel szemléltetve a 20. század kataklizmáit - mondta el Kovalovszky Márta kurátor.

Böröcz András hozzátette: Amerikában vált fontossá számára a holokauszt-tematika, amely a tárlat több darabjában is előkerül, míg például a Lipton-könyv Sztálin figuráját idézi meg "akasztófahumorral".

Egy-egy gondolat, motívum számos médiumon keresztül fel tud bukkanni - beszélt saját látásmódjáról a művész. Ilyen például a változatos formákban feldolgozott kalapács-, tojás- vagy ceruzamotívum.

A ceruza a kiállításban feltűnik magányosan megfaragott alakok alapanyagaként, de kötegekből kifaragott tornyokként, oltárokként, tömbökként és más formákban is, míg a tárlat végén a látogató betekintést kap Böröcz András performatív tevékenységébe is.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója emlékeztetett arra, hogy a Rejtett történetek című nagykiállításhoz kapcsolódó kiállítások sorát december 7-én Drozdik Orsolya és Gellér B. István tárlatai egészítik ki. A kiállítások 2019. január 20-ig lesznek látogathatók.

(MTI)