2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2018.11.29.
hír, kereskedelem- és vendéglátóipar-történet, történelem, történet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Széchenyi Béla és Stein Aurél belső-ázsiai expedícióit idézi fel történeti fotók, korabeli és modern térképek, kiadványok, levelek, feljegyzések, filmek és egyéb dokumentumok segítségével az Ybl Budai Kreatív Ház Magyarok a Selyemúton címmel hétfőn megnyitott kiállítása.

A két magyar felfedező előtt tisztelgő tárlat a Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítvány, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Könyvtárának Keleti Gyűjteménye, az Ybl Budai Kreatív Ház és a tunhuangi kutatóközpont (Dunhuang Research Academy) együttműködésében jött létre - mondta a hétfői megnyitón Monok István, az MTA Könyvtárának főigazgatója.

Lo Hua-csing, a tunhuangi kutatóközpont igazgatóhelyettese hozzátette: a Góbi-sivatag szélén fekvő Tunhuang ma ízig-vérig modern város, amelynek lakói már kevéssé ismerik a település múltját.

Ezért is fontosak a nyugati felfedezők feljegyzései, amelyek között kutatva kellemes meglepetésként bukkantak rá a két magyar tudós hagyatékára - idézte fel a kínai szakember.

Kelecsényi Ágnes kurátor a kiállítást bemutató vezetésen elmondta, hogy Széchenyi Béla - Széchenyi István gróf fia - és Stein Aurél 1877 és 1916 között négy nagy jelentőségű expedíciót vezettek Belső-Ázsiába.

A Kínát a Földközi-tenger térségével összekötő Selyemút a Nyugat és a Kelet nagy civilizációi között nemcsak az áruk, de a vallások, eszmék közvetítésében is fontos szerepet játszott.

Széchenyi Béla 1879-ben jutott el a Selyemúton fekvő Tunhuangba, és geológiai kutatásai mellett hozzájárult a térség kulturális emlékei, többek között a híres barlangszentélyek feltáráshoz, utána pedig Stein Aurél folytatta munkáját - közölte Kelecsényi Ágnes.

Hangoztatta, a tárlat magyar, angol és kínai nyelvű feliratai a legfontosabb tudnivalókat foglalják össze, az érdeklődők azonban egy okostelefonos applikáció segítségével jobban elmélyülhetnek a témában.

A 2019. január 7-éig megtekinthető kiállításhoz számos szakmai tárlatvezetés, előadás és egyéb program kapcsolódik, amelyekről a www.budaikreativhaz.hu honlapon találhatók részletes információk.

(MTI)