2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2018.11.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Ingyenes családi és gyermekprogramokkal várja szombaton látogatóit a 100. születésnapját ünneplő Hadtörténeti Intézet és Múzeum - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Jakusch Gabriella, a hadtörténeti múzeum igazgatóhelyettese elmondta: a múzeum szombaton reggel 9-től este 7 óráig ingyen látogatható. A gyermekeknek játékkatona-festést, hadtörténeti totót és múzeumi kincskeresést szerveznek. Ingyen megtekinthető a fegyvertár is.

Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka arról beszélt, hogy az első világháború befejezésének századik évfordulójára elkészült egy adatbázis, amely a hősi halált halt, eltűnt, megsebesült vagy hadifogságba esett, mintegy másfél millió katona adatait tartalmazza.

Az adatbázisban - amelyben két hónap múlva online is lehet kutatni - a katonák nevein túl 10-12 adat, például bevonulásuk helye, sebesülésük és alakulatuk is szerepel.

A nyolc éve tartó kutatás során a bécsi, a pozsonyi, a magyar hadtörténeti és az összes megyei levéltár adatait feldolgozták - tette hozzá Kovács Vilmos.

(MTI)