2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Kopáncsi Tanyamúzeum - Hódmezővásárhely - Kopáncs
A múzeum épülete
Cím: 6800, Hódmezővásárhely - Kopáncs 3440-es tanya
Telefonszám: (62) 553-317
Nyitva tartás: IV.15-X.15.: K-V 13-17
2018.11.12.
Tornyai János Múzeum
hír, néprajz, népszokások
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Márton-napi vigasság címmel rendezett családi programot a Kopáncsi Tanyamúzeumban a Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési központ, amely keretében a kiállítóhely új, a gabonatermesztést bemutató egységét is átadták a látogatóknak.

A Márton-naphoz kapcsolódó népszokásokat Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója elevenítette fel, közöttük azt a tapasztalatot, amely szerint, ha Márton napján nincs hideg, akkor kemény télre számíthatunk. A néprajzkutató bemutatta az eredeti funkciójában gazdálkodási központként működött tanyamúzeum kiállításának legújabb, a gabonatermesztést bemutató egységét. A pályázati forrásból megvalósult kiállításrészen nemcsak a terményeket ismerhetik meg a látogatók, de a termesztési módszerekről és eszközökről, valamint a feldolgozásról is kapnak ismereteket.

A Besenyei Ferenc Művelődési Központ gyermek néptánccsoportjai, a Ficánka, a Csillagocska és a Csicsergők Tápainé Mariann és Majoros Gabriella vezetésével mutatták be koreográfiáikat a tanyamúzeum udvarán, míg Márton püspök legendáját Selmeczi Tóth Andrea előadásában ismerték meg a gyerekek, akik a kézművesfoglalkozáson lámpást és liba-alakokat készíthettek, amelyhez modellt a tanyamúzeum udvarának alkalmi libaóljában lévő szárnyasok álltak.

A program résztvevői a Márton-nap gasztronómiájából is ízelítőt kaptak, megkóstolhatták a ludas kását és a libapecsenyét, de részt vehettek a gyermektáncházban, s hallgathatták Tószegi Ferenc és barátaink tangóharmonikán és tárogatón előadott népdalműsorát.