2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2018.10.24.
Virág Judit Galéria
hír, iparművészet, képzőművészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Egy New York-i és egy bécsi gyűjtemény darabjait árverezik el november 8-án a Virág Judit Galéria – immár hagyományosnak mondható – Zsolnay-aukcióján. A tételek október 26-tól tekinthetők meg a Galériában, ahol ezzel párhuzamosan Nagybánya-Párizs 1904-1914 címmel kiállítás nyílik. Az ingyenes tárlaton többek között Czóbel Béla, Tihanyi Lajos, Ziffer Sándor, Boromisza Tibor, valamint Perlrott Csaba Vilmos munkáival találkozhatunk.

A Virág Judit Galériának fontos szerepe van abban, hogy az utóbbi években Budapest lett a nemzetközi Zsolnay-kereskedelem fővárosa. Az elmúlt 15 évben ugyanis megindult a Zsolnay-kerámiák visszaáramlása hazánkba, és a nemzetközi rangú Zsolnay-kollekciók többsége ma már Magyarországon található. A Galéria tavaly rendezte meg a világ első Zsolnay-aukcióját, átütő sikerrel. Vélhetően ez a nemzetközi szinten is nagy figyelmet keltő esemény mozgatta meg két jelentős gyűjtemény tulajdonosának fantáziáját. Az árverés után ugyanis egy fontos New York-i és egy bécsi kollekció birtokosai jelentkeztek, s ajánlották fel kerámiáikat a következő Zsolnay-aukcióra.

A New York-i gyűjtemény tulajdonosának személyes kívánsága volt, hogy tárgyai visszakerüljenek az óhazába, a bécsi örökös szerint pedig gyűjteménye itt kaphatja meg a legnagyobb figyelmet. A két, egymást jól kiegészítő gyűjteményben legalább 25 nemzetközi rangú remekmű szerepel, így ha valakinek november 8-án a Kongresszusi Központban az az ötlete támadna, hogy egyben vásárolja meg az aukció anyagát, kollekciója a világ tíz legfontosabb magángyűjteményének egyike lehetne. A szecessziós Zsolnay-vázák a nemzetközi kerámia piac „csúcsragadozói”, ezért a Zsolnay gyűjtők és kereskedők figyelme a következő két hétben Budapestre koncentrálódik. A Zsolnay aukciós kiállítás október 26. és november 7. között tekinthető meg a Virág Judit Galériában, ahol ezzel párhuzamosan Nagybánya – Párizs 1904-1914 címmel nyílik kiállítás.

A XX. század elején párizsi hatásra művészeti forradalom tört ki Nagybányán. Harsogó, lángoló színekkel sokkolták a közvéleményt azok a párizsi művészek, akiknek nevéhez az első jelentős modern irányzat, a fauvizmus köthető. Derain, Vlaminck, Manguin és Matisse új stílusának hazai elterjedésében Czóbel Béla játszotta a legnagyobb szerepet, az ő hatására többen is Párizsba utaztak, és a fauve festészet elkötelezettjeivé váltak. A Párizsban tanuló Ziffer Sándor, Tihanyi Lajos, Boromisza Tibor, Galimberti Sándor, Huszár Vilmos, valamint a Matisse tanítványok, Perlrott Csaba Vilmos, Dénes Valéria és Bornemisza Géza hamar elsajátították az új tanokat, és rendszeresen szerepeltek francia társaikkal együtt a Függetlenek és az Őszi Szalon tárlatain.
 
A Nagybánya-Párizs 1904-1914 című kiállításon a nagybányai neósok alkotásait tekinthetik meg a látogatók. A kiállított művek hazai magán- és közgyűjteményekből, illetve külföldi gyűjteményekből érkeztek a tárlatra. Művészettörténeti szenzációnak számít, hogy számos festmény hátoldalán is egy-egy remekmű található. Erre nagyon kevés hasonló példát ismerünk a magyar művészettörténetben. A Nagybánya-Párizs 1904-1914 című kiállítás október 26. és november 18. között látogatható ingyenesen a Virág Judit Galériában.


Zsolnay árverés: 2018. november 8. 18 óra, Budapest Kongresszusi Központ

Zsolnay kiállítás: 2018. október 26. - november 7., Virág Judit Galéria

Nagybánya – Párizs 1904-1914 c. kiállítás megnyitó: 2018. október 25. 18 óra, Virág Judit Galéria

Nagybánya – Párizs 1904-1914 c. kiállítás: 2018. október 26.-november 18., Virág Judit Galéria


További információ: https://viragjuditgaleria.hu