2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2018.10.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a Tatabányai Múzeum -Bányászati Múzeum és Ipari Skanzen, valamint a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum programjait ismerték el Múzeumpedagógiai nívódíjjal hétfőn Szolnokon, a 622 programot és csaknem 1500 eseményt felvonultató Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitóprogramjaként megrendezett 16. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón.

A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai nívódíjat és a múzeumpedagógusok kiemelkedő egyéni munkájának elismeréseként járó Kiváló múzeumpedagógus díjat Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára adta át a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban tartott évnyitón.

A 2003-ban alapított Múzeumpedagógiai nívódíjjal azokat az intézményeket ismerik el, amelyek a díjátadást megelőző évben létrehozott múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Múzeumpedagógiai nívódíjat kapott az idén a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum Művek vs. Műértők-Festőinasok kalandja a Patkó Imre Gyűjteményben című programja, a Tatabányai Múzeum - Bányászati Múzeum és Ipari Skanzen Mesterségem címere című programja, valamint a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Bőröndmúzeum című programja.

A rendezvényen múzeumpedagógiai elismerő oklevelet és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének különdíját kapta Topolya Község Múzeuma R500. Itt állok, mást nem tehetek című kiállítása. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított, és első ízben 2014-ben odaítélt Kiváló Múzeumpedagógus Díjat kétévente adják át a kiváló múzeumpedagógiai módszert kidolgozó, programot megvalósító, illetve kiadványt megalkotó szakemberek számára.

Idén a szakmai zsűri Joó Emesének, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központjának múzeumpedagógiai szakkordinátorának ítélte a díjat. Fekete Péter a rendezvényen elmondta, hogy a családok évéhez kapcsolódva a Múzeumok Őszi Fesztiválja is a családokat emeli fókuszába. Hozzátette: a rendezvényen Múzeum? Családban marad! címmel rendeznek konferenciát. Az idei esemény a családok évén túl a Nemzeti Kulturális Alap 25. évfordulójához is kapcsolódik. A tanácskozáson a múzeumi szakemberek, pedagógusok betekintést nyerhetnek, hogy a hazai múzeumok miként gondolkodnak a családoknak szóló programokról, milyen képet közvetítenek a családról, a családdal kapcsolatos normákról - közölte az államtitkár.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezett számos program, rendezvény eléri azokat a magyar családokat, óvodásokat, kisiskolásokat is, akik a hétköznapok során nem jutnának el egy-egy kiállításra vagy múzeumba - tette hozzá a politikus, aki szerint magyar családok, gyerekek megszólítása nagy hangsúlyt kap a kormány kulturális politikájában.

Kitért arra, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválját elsőként 2006-ban rendezték meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, és azóta is támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Idén, az október 1-je és november 11. között zajló rendezvénysorozaton 622 program és csaknem 1500 esemény közül lehet választani. Fekete Péter elmondta, hogy a fesztivál programjainak csupán harmada budapesti; nagy hangsúlyt fektetnek a vidéki események népszerűsítésére, hogy ezáltal is segítsék a lemaradó térségek kulturális felzárkóztatását.

Szólt arról, hogy 2018-ban a családok éve mellett a Kulturális Örökég Európai Évét is ünneplik, amelynek keretében számos programmal igyekeznek felhívni a figyelmet a szervezők Európa, ezen belül Magyarország gazdag és sokszínű kulturális örökségeire, helyi értékeire.

(MTI)