2023.12.23.
Móra Ferenc Múzeum

Megvannak az új Tömörkény-díjasok

2023.08.30.
Móra Ferenc Múzeum

35 ezren az ókori Kína-kiállításon

2023.08.10.
Móra Ferenc Múzeum

10 ezer ugróegeret szolgáltak fel a lakomán

2023.06.26.
Móra Ferenc Múzeum

7500-an az idei Múzeumok Éjszakáján

2023.05.18.
Móra Ferenc Múzeum

A színpompás kínai agyagkatonák

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Móra Ferenc Múzeum - Szeged
Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Cím: 6720, Szeged Roosevelt tér 1-3.
Telefonszám: (62) 549-040
Nyitva tartás: H-V 10-18
2018.09.13.
Móra Ferenc Múzeum
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Emberi csonttal és kaktusztüskékkel is tetováltak különböző polinéz és dél-amerikai népek tetoválómesterei az elmúlt évezredekben. A tetoválás izgalmas történeti, régészeti hátteréről szól a Határtalan Régészet című magazin legújabb száma.

Ötzi, az 5300 éve élt jégember is viselt már tetoválást: a szakemberek összesen 61 apró tetovált jelet fedeztek fel a testén. Ehhez hasonló megdöbbentő érdekességeket árul el a Határtalan Régészet frissen megjelent, őszi lapszáma a tetoválás történetéről, régészeti oldaláról.

Japánban például egyfajta büntetésként is használták a tetoválást, ahol egy teljes testet beterítő alkotás elkészítése akár 5 évet is igénybe vett. Egyiptomban főként díszítő, óvó-védő céllal készítettek tetoválásokat, a görög-római ókorban pedig alapvetően a rabszolgákat büntették ilyen, „fájdalmas és megalázó” módon.

A tetoválások a polinéz szigetvilágban terjedtek el erőteljesen: Szamoa szigetén a technika 2000 év óta változatlan, apáról fiúra száll. Az ottani tetoválások a test akár 65%-át is beboríthatták: az elkészítése 3 hónapot, a gyógyulás körülbelül 1 évet vett igénybe. A Marquesas-szigetek harcosai minden megnyert harc után új mintákat tetováltattak magukra emberi csontból készült eszközökkel. A tetoválások elkészülte után emberáldozatot mutattak be, mely csontokból újabb eszközök készültek.

Dél-Amerikában az ainu arcmintákat kizárólag nők tetoválták; a kislányok arcát kaktusztüskékkel szurkálták fel különböző alakzatokban. Az eszkimóknál is találunk szokatlan tetoválási szokásokat: ők varrt tetoválásokat készítettek, a tintát pedig idős asszonyok vizeletével hígították fel. Ennek mágikus oka volt: úgy gondolták, hogy a lélek székhelye a húgyhólyag.

A lapszámban további izgalmas érdekességek várnak az olvasókra a tetoválások kapcsán. Kiderül például, valóban hordtak-e tetoválásokat a vikingek, milyen tetoválásokat viseltek az észak-amerikai bennszülöttek, illetve milyen tetoválásokkal találkozott útjai során Marco Polo.

A Határtalan Régészet negyedévente megjelenő színes, izgalmas régészeti magazin, melynek célja a régészet népszerűsítése érdekes témák, esetek bemutatásával. A friss lapszám országszerte kapható az újságárusoknál.