2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2018.06.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Noha leendő, Városliget melletti otthona még épül, a Néprajzi Múzeum jelenleg is aktívan dolgozik a költözés előkészítésén, miközben nyári programokkal, új kötettel és digitális tartalmakkal is jelentkezik - hangzott el az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
Néprajzi Múzeum látványterv
Granasztói Péter főmuzeológus hangsúlyozta, hogy a Néprajzi Múzeum története szorosan kapcsolódik a Városligethez, hiszen az ott megrendezett milleniumi nagykiállításon jött létre az első néprajzi tárlat 24 magyarországi vármegye tipikus házaival, majd 1906 és 1924 között a (későbbi Petőfi Csarnok helyén állt) Iparcsarnok épületében működött a múzeum.

Kemecsi Lajos főigazgató hozzátette: az elmúlt 150 évben nem volt még példa arra, hogy a Néprajzi Múzeum céljaira készült volna épület, most azonban a Liget Budapest projekt keretében kettő is épül: a múzeum jövőbeni otthona az Ötvenhatosok terén, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) a Szabolcs utcában.

Az intézmény munkatársai ezért egy időben dolgoznak a költözés előkészítésén, az új állandó kiállítás megtervezésén, az épület nélküli jelenlét biztosításán és a tudományos projekteken - jegyezte meg.

A főigazgató beszámolója szerint eddigi Kossuth téri otthonuk - melyet a Kúria kap vissza - azért zárt be már hónapokkal ezelőtt, mert az ottani raktárakban őrzött csaknem 200 ezer tárgy digitalizálásához, QR-kóddal való ellátásához szükség van az eddigi kiállítási és közönségforgalmi terekre is.

Rövidesen elkészül ugyanis az OMRRK, ahol a jövőben az eddig a Kossuth téren és a Néprajzi Múzeum által bérelt törökbálinti raktárban őrzött műtárgyakat is világszínvonalú körülmények között tudják majd tárolni - hangsúlyozta.
Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum nyári programjai közül kiemelte a Liget Budapest ArtParkot, amely szombaton a Városligetben már az intézmény leendő gyermek- és ifjúsági múzeumának tematikájába enged bepillantást.

Mint hozzáfűzte, ezúttal is jelen lesznek a Művészetek Völgyében: július 20. és 29. között Taliándörögdön, az interaktív Etno Ligetben a múzeum leendő látványraktára mutatkozik majd be. A Néprajzi Múzeum az idei Sziget fesztiválon is képviselteti magát augusztus 8. és 15. között, hagyományos módon a párizsi Migrációkutató Múzeummal és újdonságként az UNICEF-fel együttműködve.

Kemecsi Lajos felhívta a figyelmet a Néprajzi Múzeum napokban megjelent, Nyitott múzeum címen tanulmánykötetére is. A mai közönség és tudományosság igényeit egyaránt kiszolgáló, korszerű múzeumok módszertani kézikönyvének szánt kötet online változata is elérhető a www.neprajz.hu honlapon, számos friss digitális tartalom mellett.

A főigazgató az MTI kérdésére elmondta, hogy az OMRRK építése az ütemterv szerint halad, már a komplexum bokrétaünnepségét is megtartották, a Néprajzi Múzeum leendő otthonának pedig a mélyépítési munkálatai zajlanak jelenleg.

Az épület kiviteli tervei természetesen már rendelkezésre állnak, az építészekkel finom részletekkel, például a kerámiatér elrendezésével kapcsolatban folynak még egyeztetések - számolt be.

Mint hozzátette, a nemzetközi tapasztalatok alapján egy hasonló színvonalú és nagyságrendű épület a nyitás utáni esztendőkben évi 100-150 ezerrel több látogatót vonz, kiemelte azonban, hogy a Néprajzi Múzeum ennek ellenére inkább a kiállításaival és programjaival szeretné becsalogatni a közönséget.

Már most számos igen neves külföldi intézmény jelentkezik, hogy kiállításokkal mutatkozhasson be a Néprajzi Múzeum leendő épületében, egyes partnerekkel előrehaladott tárgyalások is folynak erről - árulta el Kemecsi Lajos.

(MTI)