2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2018.06.19.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Klasszikus és népzenei koncertekkel, vezetett erdei sétákkal, ismeretterjesztő előadásokkal, képzőművészeti kiállításokkal, sport és gyerek programokkal várja a közönséget kilenc napon át, június 30. és július 8. között kilenc helyszínen a Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat.

A programot a 15. Muzsikál az erdő sorozat keretében rendezik meg, amelynek célja, hogy a térség lakóinak, valamint az érdeklődőknek olyan aktív szabadidő eltöltési formát kínáljon, amelyben egyformán hangsúlyos szerepet kap a természetvédelem, a fenntartható életmód és a kultúra - fejtette ki a Szabó Lajos erdőmérnök, a sorozat főszervezője a rendezvényről tartott hétfői sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kiemelte, hogy a programokon több mint 500 zenész, művész, erdész, természetvédő működik közre és a közismert előadók mellett bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a térség művészeinek, ifjú tehetségeinek. A kilenc nap alatt olyan előadók várják a látogatókat, mint például Pál István Szalonna és bandája, Csík János és a Mezzo, a Vox Mirabilis Kórus, a Misztrál együttes, Kollár-Klemencz László, Szalóki Ági, Palya Bea, az In Medias Brass rézfúvós quintett, a Muzsikás Együttes vagy a Talamba Ütőegyüttes.

Füleken többek közt szakvezetéses erdei sétával készülnek, de lesz motolla kézműves műhely gyerekeknek, Taron és Fenyvespusztán teljesítménytúra, kézműves foglalkozások, gyermekkoncert, erdei néptáncbemutató és táncház, borkóstoló várja a közönséget, Mátraverebély-Szentkút pedig többek közt népi kézműves foglalkozást, interaktív folklórszínházi előadást és templomkoncertet szervez. Mátraalmáson az erdőgazdálkodás és természetvédelem kapcsolata lesz az erdei séta témája, Szurdokpüspökiben Gubis Ferenc makettkiállítása lesz látható a település nevezetességeiről, a vezetett sétán pedig az erdei életközösségekről lesz szó.

Az abasári erdei koncerten Szokolay Dongó Balázs saját népdalfeldolgozásai mellett Bartók- és Kodály-átiratokat játszik, a Kékestetőn Lénárt László szobrászművész Az erdő üzen című kiállítása nyílik meg, Gyöngyöspatán Molnár László festőművész tárlata lesz látható, Gyöngyöstarján pedig többek közt tájfutó versenyt, ringató foglalkozást, környezettudatos divatbemutatót és erdei kerékpártúrát is rendez.

Mindezeken túl az összes helyszínen lesz többféle tematikájú erdei séta, számos gyerekfoglalkozás, klasszikus és népzenei koncertek, táncbemutatók az erőkben, és bemutatkoznak a helyi termékek, a térségre jellemző gasztronómiai ínyencségek egyaránt.

Szabó Lajos elmondta azt is, hogy az idén öt pályázatot is hirdettek a 15. évfordulóhoz kapcsolódva. A Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesülettel közösen egy zeneszerzői pályázatot írtak ki új kórusmű megalkotására; a gyerekek szabadon választott technikával készült munkáit a gyerekrajzpályázaton várták; a képzőművészeti pályázatot magyarországi és határon túli festőművészek, grafikusok, szobrászok, iparművészek, keramikusok számára írták ki; az erdő szeretetét, az erdő és a zene kapcsolatával feldolgozó művészi fényképeket a fotópályázatra várták; valamint egy irodalmi pályázatot is kiírtak a program szellemiségével összefüggő alkotások elkészítésére. Az eredményhirdetéseket a Muzsikál az erdő különböző rendezvényein, a Mátrai Művészeti Napok mellett a Kőrösök völgyében rendezett programokon tartják szeptember végén.

(MTI)