2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2018.06.06.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Lendvai évszázadok címmel látható szombattól kiállítás az 1973-ban létrejött Lendvai Galéria és Múzeumban, a Lendva-vidék és a szlovéniai magyarság legrégebbi kulturális és tudományos intézményében - tájékoztatta az MTI-t Lendvai Kepe Zoltán főmuzeológus.
Lendvai évszázadok
Kiemelte: a kiállítás létrejöttét közel egy évtizedes kutató és gyűjtőmunka előzte meg, hiszen a város és a vidék vérzivataros történelme miatt igen kevés tárgyi emlék maradt, különösen a 19. századot megelőző időszakból. Így csak igen fáradságos és nehéz kutatómunka eredményeként lehetett a tárgyi anyagot összegyűjteni a lakosságtól, a műtárgypiacról, árverésekről, valamint rekonstruáltatni azt, ami elpusztult - hangsúlyozta.

Lendvai Kepe Zoltán, aki a kiállítás rendezője is egyben, elmondta: nagy kihívás elé állította a munka, hiszen közel 2000 év történelmét koncentrált formában, két teremben, mintegy 60 négyzetméternyi területre sűrítve kellett bemutatnia.

A kiállítás az őskortól napjainkig igyekszik a város és vidéke történelmének legérdekesebb, legmeghatározóbb mozzanataira rámutatni a muzeológia eszközeivel: kiállítási tablók, archív fotók, tárgyi emlékek, rekonstruált viseletek, modellek és műtárgymásolatok segítségével - magyarázta a főmuzeológus.

Mint mondta, megelevenedik a római Pannónia provincia világa, a Bánffyak kora, a törökellenes küzdelme időszaka, a polgári fénykor és a hatalomváltásokkal terhelt 20. század is. A kiállításon nemcsak a különböző korok, hanem a különböző társadalmi osztályok tárgykultúrája, a nemesi, a polgári és a paraszti világ is életre kel. Az aranyozott kelyhektől, a polgári réz konyhaeszközökön át a népi kerámiákig igen sokszínű tárgyi világ tárul elénk - részletezte.

Lendvai Kepe Zoltán hozzátette, hogy a kiállításon eddig még soha ki nem állított anyaggal is találkozhat a közönség. Ilyen például az alsólendvai szabó- és szűcscéhek Mária Terézia által kiadott szabályzata és céhtáblája, valamint a múzeum páratlanul gazdag vaseszköz- és polgári sporteszköz-gyűjteménye - mondta, majd kiemelte, hogy két modell is látható a kiállításon, egy murai hajómalom makettje és egy vasútmodell, amelyet a lendvai modellező, Roudi Leo készített a lendvai vasútállomásról.

A főmuzeológus úgy értékelte: a 2000 év történelmét két kis terembe sűrítő kiállítás tömörsége miatt mintegy esszenciája, ékszerdoboza a megmaradt tárgyi emlékeknek.

(MTI)