2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2018.05.04.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Hétköznapok címmel a közép-magyarországi vidék mindennapjairól nyílik kiállítás Ujvári Sándor, az MTI/MTVA fotósának képeiből a Magyar Fotográfiai Múzeumban Kecskeméten.

Tóth Balázs Zoltán, a Magyar Fotográfiai Múzeum tudományos munkatársa, a kiállítás kurátora kiemelte: a tárlaton szereplő képek bemutatásával az volt a céljuk, hogy a számtalan, sok esetben hétköznapi rutinmunkának tűnő riporteri megoldásokból egy sajátságos víziót mutassanak be a Kecskeméthez közeli, olykor távolabbi vidék mindennapjairól.

A kurátor szerint a válogatásból hiteles kép kapható az ezredforduló utáni közép-magyarországi vidékről: az idénymunkások mindennapi "sárbaragadtságáról", a tanyasi nyugdíjasok gyakran szívszorító hétköznapjairól vagy éppen a csettegőikkel büszkén pózoló gazdálkodókról.

A kiállítás ugyanakkor a Bács-Kiskun megyei tanyavilágban ma is leveleket kézbesítő lovas postás, a megyét járó mozgóboltos vidéki idilljén túl a menekültválságba is betekintést ad. Mindezekkel párhuzamosan egy olyan sajátos alkotói szellemiséget is megmutat, amely sikerrel emeli ki és teszi láthatóvá a hétköznapok mélyén nyugvó, olykor láthatatlan drámákat - fogalmazott.

A péntektől látható tárlat egy időbeli keretet is magában rejt, hiszen látható lesz Ujvári Sándor első, az ezredforduló dokumentarista attitűdjét magán viselő, az Utolsó sorkatonák című képsora és a már említett Menekültek című sorozatból is egy nagyobb válogatás, amely ugyancsak fontos állomás a fotóriporter pályáján.

Ujvári Sándor kiemelte: korábbi csoportos vagy egyéni kiállításai nem kötődtek a sajtófotós tevékenységéhez.

Képei nap mint nap nyilvánosságot kapnak, így a mostani tárlaton bemutatott szinte valamennyi fotó megjelent már a hírek között. Mint mondta, ez a tárlat rendhagyó, hiszen sajtófotói kiszakítva valódi közegükből, a médiából most először lesznek láthatók kiállítási térben.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt húsz évben a fényképészet számos változáson ment át, ma már más megközelítést igényel a fotóriport stílusa és műfaja is. Ezért is érdekes összefoglalása ez a tárlat az elmúlt két évtizedes pályájának, amely a Magyar Fotográfiai Múzeum közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre.

A mintegy félszáz fotó, köztük kis riportok, sorozatokból kivett egyedi képek augusztus 18-ig lesznek láthatók.

Ujvári Sándor Bács-Kiskun megyében 1998-tól állandó külső munkatársa a hírügynökségnek. 1999 és 2011 között a Kecskeméti Fotókör újjászervezője, egyben művészeti vezetője volt és ezzel egy időben a mára országos jelentőségűvé vált Bugaci Kontakt Fotográfiai Alkotótábor egyik létrehozója, fenntartója és alkotója is. Munkája mellett sok időt fordít a körülményes, archaikus technikák használatára.

(MTI)