2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2018.04.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az osztrák fővárosban járva lépten-nyomon átjáróházak keresztezik a gyalogosok útját. Bécs város vezetése a belső udvarok bejáratánál kihelyezett táblákkal a gyors gyalogos közlekedés megkönnyítése mellett az egykoron élet zajától zsibongó passzázsok felfedezésére hívja a járókelőket.

A huszadik században a társasházakban kialakított belső udvarok láncolatának kulturális hagyománya és divatja Párizsból indult el. Az osztrák fővárosban közel 700 ilyen átjáróház található, amelyek csak gyalogosan érhetőek el. Talán a leghíresebb a Raimundhof patinás épületének alsó szintje, amely a Mariahilferstraße-t a Windermühlgasse-val köti kössze. A régen pezsgő élettel teli passzázsok létezése a gyalogos közönség számára azonban mára már szinte teljesen feledésbe merült.

Bécs város vezetése februárban három összefüggő udvarsor kijelöléséről döntött: a Praterstraße 42 és a Czerningasse, a Gentzgasse 21 és a Währinger Straße, valamint a Sünnhof belső udvarát, a Landstraßer Hauptstraße 28 és az Ungargasse közötti átjárót nyitotta meg a belvárosban gyalogosan közlekedők számára.

A járókelők a passzázsok elején kihelyezett kék színű táblákon nemcsak a belső udvarok nyitvatartási idejéről, valamint a társasházak házirendjéről tájékozódhatnak, hanem a belvárosi háztömbök kerülőútjairól és így az utca forgatagának elkerülésével megspórolt időről is információt kaphatnak.

Az osztrák főváros vezetése a gyalogos közlekedést különböző stratégiai intézkedésekkel kívánja ösztönözni, a járókelők számára megnyitott belső udvarok kijelölése is ezt a célt is szolgálja. „Egy modern és fenntarható város abban is mérhető, hogy a gyalogosok mennyire kényelmesen és biztonságosan tudnak az életterükben mozogni“ - nyilatkozta Petra Jens, Bécs város gyalogos közlekedéséért felelős megbízottja.

További passzázsok megnyitásáról az átjáróházakat használó gyalogosok véleményének és igényeinek felmérését követően döntenek.