2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Füleki Vármúzeum - Fülek
Cím: 986 01, Fülek MsU Fiľakovo, Radnicna 25
Telefonszám: (47) 438-2017, (0) 907640700
Nyitva tartás: III.15-XII.31.: H-V 10-18
2018.04.09.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Több mint 1 500 látogatója volt a Palóc Húsvét a Füleki Várban 13. évfolyamának, amellyel a rendezvény történetének legmagasabb látogatottságát érte el.

Nógrád egyik legnépszerűbb húsvéti rendezvénye, melynek szervezője a Füleki Városi Művelődési Központ, április 2-án a programok széles skáláját kínálta az érdeklődőknek. A látogatók a kézműves foglalkozásokon kipróbálhatták a tojásdíszítést, gyékényezést, mézeskalács-díszítést, nemezelést, továbbá arcfestés, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás, gyermekíjászverseny és mesekuckó várt rájuk.

A programot kirakodóvásár, helyi ételek kóstolója és ételszentelés, valamint hagyományos disznóvágás gazdagította. A szabadtéri színpadon folklór együttesek léptek fel: a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes és a Ďatelinka zenekar és vendégei Gyetváról, valamint a budapesti Csángálló zenekar. Nem hiányzott a hagyományos húsvéti locsolkodás sem: a Foncsik Énekegyüttes valamint a Jánošík Gyermek-néptáncegyüttes énekeseit a helyi alapiskolák kisdiákjai locsolták meg húsvéti locsolóversek kíséretében, melyért hímestojás volt a jutalmuk. A locsolkodásba a helyi Rakonca Néptáncegyüttes tagjai is bekapcsolódtak, s a vödrökből a lányokra zúduló vízből a közönségnek is kijutott.

Az érdeklődők a nap folyamán a Füleki Vármúzeum állandó kiállításait és A murányi kőedény emlékezete című időszaki tárlatot is megtekinthették a vár Bebek-tornyában. A húsvéti rendezvényen közreműködött a Motolla Kézműves Baráti Kör, a Banyaklub, a Nomád és a Pro Gaudio polgári társulások, illetve a MeseFigurák színjátszó csoport. A rendezvény társszervezői a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Csemadok Füleki Alapszervezet voltak.