2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1088, Budapest Múzeum körút 14-16.
Telefonszám: (1) 338-2122
Nyitva tartás: K-V 10-18
2018.03.12.
Magyar Nemzeti Múzeum
hír, történelem
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A tárlat Pekingben, a Tiltott városban is hatalmas sikert aratott, szeptembertől január 3-ig 664.924 ember csodálta meg a Nemzeti Múzeum anyagát. A kunmingi Jünnan Tartományi Múzeumban, ma január 26-én nyílik meg a kiállítás és május 3-ig lesz látható.
Az MNM kiállítása Pekingben
A „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” című kiállítás több mint 150 eredeti műtárgyat tár a kínai közönség elé Kína déli tartományában, a Laosz és Vietnám szomszédságában elterülő Kunming fővárosában, Jünnanban, hogy bemutassa, miként éltek az arisztokrata családok tagjai az elmúlt négyszáz esztendőben, a késő középkori és újkori Magyarországon, hogyan viszonyultak a Habsburg uralkodóházhoz.

Mindezt a „déli felhők birodalmában”, Kína egyik legszebb vidékén egy olyan nagy múltú intézmény mutatja be, amely saját története jogán is részese a kiállításnak, hiszen a Magyar Nemzeti Múzeumot éppen 215 éve alapította egy felvilágosult magyar gróf, Széchényi Ferenc. A múzeum alapításával Széchényi, illetve az adományozáshoz kapcsolódó arisztokraták, polgárok arra törekedtek, hogy a magyar kultúra, a magyar történelem egyetemes tárházát teremtsék meg. Az intézmény 21. századi történészei és kurátorai (Aczél Eszter, Kollár Csilla, Kovács S. Tibor, Vajda László) most is ezt az elvet követik, amikor az ázsiai nagyvárosban a magyar nemesség tárgyi emlékein keresztül az ország gazdag és fordulatos múltjáról beszélnek.

A magyar arisztokrácia - Európa többi nemzetének nemességéhez hasonlóan - jólétben és magas szintű műveltségben élt évszázadokon keresztül. Az arisztokrata mivolt azonban nem csupán vagyont jelentett, hanem a kifinomult szokások rendszerének elsajátítását, a jó modort és a kultúra széleskörű, alapos és nemzetközi ismeretét, valamint a vezetésre való rátermettséget és a harcos erények megőrzését. A Pekingben bemutatott kiállításon látható öltözetek, bútorok, képek, fegyverek, ékszerek, az étkezés és vendéglátás eszközei, nemcsak a magyar arisztokrácia pompájának mindennapi tárgyaiként szolgálták tulajdonosaik életét, de alkalmat adtak arra is, hogy a megformálás szépségével és mívességével kifejezzék azt a mérhetetlen gazdagságot, amelyben használóik éltek, és azt a mérhetetlen távolságot is, ami ezzel őket a társadalom többi részétől elválasztotta. Az egyes témákat bemutató műtárgyak mellett felsorakoznak a magyar történeti festészet és grafika prominens darabjai, amelyeken megjelenik többek közt a magyar arisztokrácia szívébe zárt, ma is közkedvelt Mária Terézia királynő és Erzsébet királyné alakja, illetve szerepe a magyar történelemben.

A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeinek számos reprezentatív műtárgyából kínai-magyar együttműködés keretében megvalósított kiállítás kultúránk, történelmünk e szeletének megismertetésével merész és lendületes szellemi híddal íveli át a Kína és Magyarország közötti távolságokat. Sanghaj, Peking és Jünnan után 2018. május 28-tól Hszianban, az agyaghadsereg birodalmában látogatható a „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században című kiállítás.