2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

Magyar Természettudományi Múzeum - Budapest
A múzeum épülete
Cím: 1083, Budapest Ludovika tér 2-6.
Telefonszám: (1) 210-1085, (1) 303-6193
Nyitva tartás: H, Sze-V 10-18
2018.03.03.
Magyar Természettudományi Múzeum
biológia, hír, rovartan
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Számos híres és hírhedt személyiség előtt tisztelegtek már a tudomány képviselői azzal, hogy fajokat neveztek el róluk. Ismerjük többek közt a Szlovénia barlangjaiban élő Hitler-vakfutrinkát (Anophthalmus hitleri), amelyért neonáci gyűjtők vagyonokat adnak a feketepiacon pusztán a neve miatt, vagy a sokkal szimpatikusabb nevű szitakötőt, a Mesosticta davidattenboroughi-t. Terminátorunk is volt már névadó, de bogarak után most végre egy legyet neveztek el róla.
Arnie és a Megapropodiphora arnoldi hasoldaláról készült rajz
Első hallásra nehezen érthető, mi köze egy roppant kicsi légyfajnak a tekintélyes izomzatáról ismert hollywoodi sztárhoz, ám ha jobban megismerjük e bizarr külsejű, apró kétszárnyút, nincs mit csodálkozni.

A légy – mint jeleztük – nem az első rovar, amely Schwarzenegger nevét kapta, korábban már elneveztek róla két bogarat is. Egyikük az Új-Dél-Walesben honos Anthrenocerus schwarzeneggeri, amely a porvafélék (Dermestidae) családjába tartozik, csakúgy, mint a természetrajzi gyűjtemények pusztító démonai, a múzeumbogarak (Anthrenus-fajok). Szintén Arnoldról kapta a nevét a 2002-ben Costa Ricában felfedezett futóbogárféle, az Agra schwarzeneggeri, „aki” középső lábaival bizonyára annyit nyom fekve, mint névadója.

Az új légyfajt Brian Brown, a Los Angeles Megyei Természettudományi Múzeum kutatója fedezte fel Brazíliában, az Amazonas-medencében, a Rio Negro folyó közelében. Brown, amint meglátta a rovar vaskos combját, rögtön eldöntötte, hogy Arnie-ról nevezi el. Erre leginkább személyes okai voltak – azon túl, hogy természetesen tiszteli Schwarzeneggert úgy is, mint a filmvilág és az amerikai közélet meghatározó egyéniségét –, Brown ugyanis, vézna tinédzserként Schwarzenegger önéletrajzi könyvéből merített erőt ahhoz, hogy elhiggye, helyzete az ő alkatával sem reménytelen, csak edzeni kell.

Az új faj a púposlégyfélék (Phoridae) családjába tartozik, és amilyen kicsi, olyan hosszú a neve: Megapropodiphora arnoldi. A maga 0,395 milliméterével immár a világ legkisebb légyfaja. (Mellesleg a korábbi első helyezett, a 0,400 mm-es thaiföldi Euryplatea nanaknihali púposlégy felfedezése is Brown nevéhez fűződik.) Azért ne feledjük: még mindig kétszer akkora, mint a Föld legkisebb rovara, egy észak-amerikai parányfürkészfaj.

A légy annyira apró, hogy majdnem elkerülte a kutató figyelmét, és egyelőre mindössze egyetlen, nőstény egyedét találták meg. Egy hím is Brown mikroszkópja alá került, de a leírás ábraanyagának készítése közben megsemmisült. Ne tegyünk szemrehányást neki: ennyire apró rovart a számunkra érzékelhetetlen fuvallat is azonnal elsodor.

Jókuthy Emese (MTM Marketingcsoport) és Merkl Ottó (MTM Bogárgyűjtemény)