2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.12.17.
Városliget Zrt.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Alapos előkészítő munka és kiterjedt társadalmi egyeztetést követően októberben megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti megújítás első üteme. Ennek keretében elindult a Vakok kertje, az iskolák kérései és igényei alapján kialakítandó új sportpályák, illetve a kutya élménypark teljes növény- és faállományának megújítása is. Ennek első lépéseként összesen 17 új, egészséges és ligethonos faegyedet ültettek el az elmúlt hónapban, melyet további 50 követ majd, így jövő márciusig összesen 67 új példány kerül a Ligetbe. Ezzel párhuzamosan pedig eltávolítottak 38 menthetetlenül beteg, balesetveszélyes, vagy a Ligetbe nem való, invazív fajtájú faegyedet. A sportpark kialakításának helyszínén összesen 13 fát ültetnek át, melyek a területen belül maradnak.

A Liget megújításának előkészítése során több tucat szakmai és civil szervezettel folyt egyeztetés a Városliget megújításának tartalmi kérdéseiről. Ezen egyeztetések és a Liget megújítását támogató állampolgári kezdeményezések, javaslatok alapján a Liget Budapest Projekt az elmúlt években számos szemponttal bővült. Így került be többek között a programba a park vonzáskörzetében lévő iskolák kérései alapján az a sportpark is, ahol ma tiltakozók akadályozták a munkálatokat. Szloszjár György, a Liget Budapest parkrehabilitációjának tervpályázatán nyertes Garten Stúdió vezető tervezője a 2017. szeptember 27-i Liget Park Fórumon részletes tájékoztatást adott a park felújítás első üteméről, ennek keretében a fák szükséges cseréjéről, a kivágandó, átültetendő, illetve újonnan telepítésre kerülő fák számáról. Az előadás a következő linken tekinthető meg:

http://www.varosligetpark.hu/?page_id=58  

A Városliget Zrt. transzaparens módon eljárva október folyamán a park megújítás első ütemének megvalósításával, illetve a faérintettséggel kapcsolatos valamennyi információt teljes körűen, átláthatóan megjelentetett a honlapján. Így az érintett fákról a Városligeti Faápolási Protokoll alapján elkészített részletes vizsgálatok egyesével megtekinthetőek a Liget Budapest Projekt honlapján mindhárom érintett területre lebontva, amelyekből több szakember egybehangzó véleménye alapján kiderül, hogy melyik fánál miért van szükség beavatkozásokra. Továbbá az ott elérhető tervlapokon nyomon követhető, hogy az első ütemben átültetendő 19 fa hova kerül a Ligeten belül. A kapcsolódó linkek területenként:

Vakok kertje: http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/elso-utem-kuloenleges-jatszoterrel-bovul-a-megujulo-vakok-kertje

Kutya élménypark: http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/elso-utem-a-kutyak-nem-csak-szabadon-szaladgalhatnak-de-jatszoteret-is-kapnak

Sportpályák: http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/elso-utem-uj-sportpalyak-letesulnek-a-koernyek-iskolasainak

A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák.

A Liget Budapest Projekt megvalósításáért Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Két évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat. A Városligetben nem most ültetnek át először fákat, az egykori Hungexpo területén átültetett fák egészségesek, jól érzik magukat, utógondozásuk folyamatos.

Mint az ismeretes, a Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre, melynek köszönhetően a park teljes növényállomány megújul. A kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra.

A Városliget Zrt. tiszteletben tartja a vélemény kinyilvánításának szabadságát, azonban minden erőszakos cselekménytől elhatárolódik. Azokkal szemben pedig, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el megteszi a szükséges jogi lépéseket, valamint érvényesíti jogos kárigényét.