2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.12.11.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
„Múzeumok szakmai szemmel" ez volt a címe annak a regionális workshopnak, amelyet Tajti-Merinu Éva, a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársa, egyúttal a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) megyei koordinátora szervezett december 4-én.

A múzeumi diák- és felnőtt oktatással, közönségszolgálattal Kecskeméten és Szolnokon foglalkozók egy lelkes csoportja a városközponti Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjteményben találkoztak és programjuk első részét itt töltötték. Először Mészáros Ágnes néprajzkutató, gyűjteményvezető nyújtott betekintést a szakmúzeum állandó és új, időszakos kiállításainak ritka-becses gyűjteményi egységeibe. Elhangzott az is, hogy a szakember tervezi a jelenlegi tárlat megújítását, az ahhoz szükséges pályázati anyag előkészítése érdekében nem sokára meg is kezdik az alapos és sokrétű tervező munkát. Ezután a baráti „szomszéd vár", a szolnoki Damjanich János Múzeum jelen lévő munkatársai közül Pató Mária osztályvezető, múzeumpedagógus (maga is MOKK-koordinátor) tartott „prezit" a nálunk e hetekben teljes gőzzel zajló új időszakos és vándoroltatásra szánt avar kori kiállítás előkészületeiről. Mária örömmel számolt be a dél- és észak-alföldi múzeumok szoros és hosszú évekre visszanyúló önzetlen összefogásának néhány jellemző példájáról; mindez az olykor még ma is mostohán kezelt múzeumpedagógia és kommunikáció jó gyakorlatait mutatta fel.

Ezt követően a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Múzeuma volt a találkozó újabb állomása. Itt Dr. Kozmácsné dr. Fogarasi Zsuzsanna igazgató asszony adott tájékoztatót az intézmény küldetéséről és az előző évek megfeszített munkájának eredményeként ma már jól látható, a minőségi munkának teret és jobb lehetőségeket nyújtó körülményekről s a közeli tervekről. Így stílszerűen a múzeum felújított és már egy ideje állandó használatba vett látványraktára, illetve az Ötvös Nagy Ferenc restaurátor, ötvösművész által vezetett, speciális kézműveskedésnek ideális feltételeket biztosító alkotó műhely volt a szakmai délután beavató helyszíne.

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek". EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében megrendezésre került workshop már a múzeumok ünnepi készülődéséről is szóló baráti beszélgetés közepette zárult a helyi projektszervező, Tajti-Merinu Éva vezetésével.