2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.12.04.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Különleges múzeumi órákkal, mókás lábbelik felpróbálásával, zenés-táncos, és egyéb rendhagyó tárlatvezetésekkel telt a Mozaik Múzeumtúra Nap, amely a Néprajzi Múzeum búcsúhétvégéjének első napja volt. A múzeumi napra rengeteg iskola jelentkezett: a pénteki napon csaknem 800 szerencsés tanuló részesülhetett a nem mindennapi élményekben, szombaton és vasárnap pedig a nagy érdeklődésre való tekintettel 20 további osztályt várnak foglalkozásokra az intézmény dolgozói.
Mozaik Múzeumtúra Nap
A december 1-én megrendezett Mozaik Múzeumtúra Napon számos érdekességgel, hasznos információval, a kreativitást is fejlesztő programmal várták a Néprajzi Múzeumban az általános és középiskolai osztályokat és kísérő pedagógusaikat. A búcsúzó múzeum foglalkozásain a gyerekek megismerkedtek a magyar és sok más nép kultúráival: a Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül című időszaki kiállítás tárlatvezetésén például a világ minden tájáról felfedezhették a különleges lábbeliket. A kiállításon bemutatott cipők, papucsok, szandálok, bocskorok egytől-egyig kézműves darabok: a félelmetes ausztrál vérbosszú cipőtől kezdve az északi vidékek kutyacsizmájáig minden különlegesség helyet kapott a tárlaton. A diákok kedvenc része természetesen a mókás lábbelik felpróbálása volt: a 18. kerületi Vajk-sziget Általános Iskola tanulói mélységesen egyetértettek abban, hogy padukában járni például a budapesti villamosokon nem lenne telitalálat, viszont a holland fapapucs – kemény anyaga ellenére – nagyon kényelmes!

A Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium egyik szerencsés másodikos osztálya a Görömbő Kompánia mesés, táncos kiállítási vándorútján vett részt A magyar néphagyományos kultúrája című állandó kiállításban. A nyolcévesek egy pákászlegény életútján keresztül, mesébe szőve ismerhették meg őseink szokásait és mesterségeiket: volt lisztőrlés a molnárműhelyben, bárány simogatás a legelőn, de fergeteges parasztlakodalom is! „Még sosem voltunk ilyen izgalmas múzeumlátogatáson az osztállyal! Mind a 23 gyereket egyformán leköti a foglalkozás” – mesélte a másodikosok osztályfőnöke, Rókusfalvy Orsolya.

A Mozaik Múzeumtúra Napon a különleges vezetéseken kívül is jókedvűen kalandozhattak a látogató diákok a tárlatokban: felfedezőlapok segítségével ismerkedhettek a különleges, kiállított tárgyakkal, s élményszerűen, kisebb csapatokba tömörülve térképezték fel a múzeum titkait. Voltak olyan osztályok, akik nagyon korán keltek, hogy itt kezdhessék a napot: érkeztek csoportok Miskolcról, Aszódról, Dunakesziről, a legmesszebbről pedig a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4 osztályából jöttek gyerekek, akik már reggel a bejárat előtt sorakoztak, hogy a rendhagyó múzeumi napon szórakozva tanulhassanak. „Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk” – mondta Dr. Mesterházyné Jánosa Magdolna, az intézmény vezetője – „minden lábbelit felpróbáltunk, a múzeum minden szegletét igyekszünk megismerni: nem is kell ennél jobb hon- és népismeret óra!”

A tárlatvezetések mellett érdekes előadásokon, múzeumi órákon is részt vettek az iskolás csoportok: 9 órától a kontinensek kutatóival ismerkedhettek a több helyszínen zajló programokon. Az előadásokon neves etnográfusok meséltek kalandos utazásaikról, kutatásaikról, mindezt eredeti kiállítási tárgyakkal megspékelve. A gyerekek az egyik teremben ámulhattak az inkák utolsó fővárosából, Vilcabambából gyűjtött kincseken, a másikban pedig a szibériai sámán kultúra titkaiba nyertek bepillantást. Egy újabb órán a nahua indiánok életmódja volt a téma, s volt egy előadás a különleges, messzi Afrikából származó maszkokról is.

11 órától a zenés színházé volt a főszerep a Néprajzi Múzeum aulájában: a Magyar Népmese Színház A szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack – avagy Katinka kertje című zenés mesejátékán keresztül fedezték fel a gyerekek a magyar nép régi tárgyait. A pedagógusok pedig workshop keretében ismerkedhettek meg a múzeum online gyűjteményével, s azzal, hogyan tudják befűzni az archív anyagokat, fényképeket a nép- és honismeret-, vagy énekórákba: ugyan a Néprajzi Múzeum intézményét pár évig nélkülöznünk kell, a digitális gyűjteményük ebben az időszakban is rendelkezésre áll! Az online múzeumban bárki keresgélhet akár település, vagy téma szerint is, de például rengeteg videós és képes tartalom is várja a néprajzra szomjazó közönséget.

A Mozaik Múzeumtúra Napon a regisztrált és külön csatlakozó osztályokkal, valamint az egyéni látogatókkal együtt nagyjából 1500-an vettek részt. A Néprajzi Múzeum december első hétvégéje után bezár, így szombaton és vasárnap is programokkal várják a családokat 10 és 21 óra között. Filmvetítésekkel, felfedező csomagokkal, kézműves foglalkozásokkal, épülettörténeti sétákkal várják az érdeklődőket.

Teljes képgaléria: https://www.facebook.com/pg/mozaikmuzeumtura/photos/?tab=album&album_id=1566641460095456 

Bővebb információk a Mozaik Múzeumtúráról: http://www.mozaikmuzeumtura.hu/