2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.11.30.
Szarvasi Mini Magyarország makettpark
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Szarvasi Mini Magyarország makettpark az évek során a város legtöbb látogatót vonzó turisztikai attrakciójává vált. A makettparkot 2016-ban közel 93 ezer látogató kereste fel, ami a kombinált jegyeknek köszönhetően a híres Szarvasi Arborétum látogatottságát is jelentősen megnövelte. Idén nagyot álmodtak a park üzemeltetői: 2017 év végig a 100 ezres látógatószámot szerették volna elérni, ami már október végére teljesült.
Mini Magyarország Makettpark
Szarvas számos egyéb attrakciója miatt is népszerű célpont a turisták számára. A méltán népszerű Vízi Színház, amely tavasztól őszig, minden este különleges programokkal, előadásokkal várja a közönséget, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark, számos vízi és kerékpártúrázási lehetőség mellett a Mini Magyarország makettpark sikere is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a turisztikai régiók közül 2017 első kilenc hónapjában a Dél-alföldi régió mutatta az egyik legnagyobb növekedést.

A park vonzerejének erősödésében nagy szerepet játszik az is, hogy a „Mini Magyarországban mindig történik valami”: folyamatos újítások, események, új makettek kihelyezése, facebook játékok és versenyek, különleges programok színesítették az idei évet.

A MAKETTPARKRÓL

A Szarvasi Arborétumban található Mini Magyarország makettpark 2013. április 10-én nyílt meg Szarvas történetének egyik legnagyobb magánerős turisztikai beruházásaként. Az ország leghíresebb arborétumában, a Kárpát-medence és a történelmi Magyarország mértani középpontjában lévő makettpark hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit mutatja be. A makettpark folyamatosan bővül újabb épületekkel és látványosságokkal, így 2015-ben Erdély nevezetességei, 2016-ban Felvidék míg 2017-ben Kárpátalja történelmi titkai és építészeti kuriózumai hívták kalandra a látogatókat.

A szarvasi Mini Magyarország az ország legnagyobb, és egyben egyetlen interaktív makettparkja. Nem csak a tihanyi visszhangot próbálhatjuk ki itt „miniben”, de többek között a Pécsi Dzsámiból a müezzin énekét, az Operaházból - a szarvasi születésű - Melis György híres áriáját, Kodály Zoltán Háry János című daljátékának Toborzó Dalát is megszólaltathatják a látogatók. A többi más hangzó és mozgó makettépület mellett a szarvasi Mini Magyarországban található az ország leghosszabb szabadtéri makettvasút-hálózata is, amelyen a magyar vasúttörténet legszebb vonatai a látogatók által gombnyomásra irányíthatóan. A mini Dunán és Balatonon pedig hazánk nevezetes vitorlásai és hajói ringatóznak.

A rendkívül részletgazdag makettek készítése, valamint a park kialakítása közel 9 hónapon át zajlott 12 szakember – köztük elismert képzőművészek -, és több mint 50 kivitelező munkás közreműködésével. A speciális technológiai kivitelezésnek köszönhetően a kicsinyített épületek a zord időjárási körülményekkel szemben is ellenállóak. A Mini Magyarország makettpark szervesen illeszkedik az Arborétum közegébe: a tervezés és a kialakítás során az akadálymentesítést, a fenntarthatóságot és a környezettudatosságot egyaránt szem előtt tartották, a növénytelepítési munkákat is célzottan az Arborétum élővilágával hangolták össze.