2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Nyíregyházi Városi Galéria - Nyíregyháza
Cím: 4400, Nyíregyháza Selyem utca 12.
Telefonszám: (42) 408-720
Nyitva tartás: K-Szo 9-17
2017.11.30.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Betlehemes lengyel vándorkiállítás nyitja meg kapuit a nyíregyházi Jósa András Múzeumban pénteken.
Betlehemes lengyel vándorkiállítás érkezik pénteken a nyíregyházi múzeumba
A lengyel néprajzi múzeumból válogatott kiállítás Nyíregyháza testvérvárosából, Rzeszów-ból érkezik a szabolcsi megyeszékhelyre, ahol főként különböző betlehemeket tekinthetnek meg az érdeklődők - hangzott el az eseményt beharangozó szerdai sajtótájékoztatón.

A tárlaton olyan karácsonyi díszek is ki lesznek állítva, amelyeket a lengyel kézművesek közösen készítenek a helyi gyerekekkel. Az érdeklődők megismerhetik például az úgynevezett krakkói betlehemet, amelyet lengyelül szopkának, azaz jászolnak hívnak. Ennek elkészítése Lengyelországban az adventi előkészületek része: a faragott betlehemes makettek hagyománya egészen a 13. századba nyúlik vissza és a feljegyzések szerint középkori Krakkóban készítették az első ilyen műremeket.

A karácsonyi időszakban minden templomban lehet találni betlehemest, de a lengyel szopkaépítés különleges termékeit, a jellegzetes, csúcsos templomot formázó faszerkezetek legszebbjei ma is Krakkóban láthatóak: a lengyel város piacterén minden évben versenyeket tartanak, ahol a Mária-templom mására készült, nem ritkán több méter magas szerkezetek építői versengenek a legszebb alkotásnak járó díjért.

A nyíregyházi múzeum múzeumpedagógiai foglalkozásokkal egyaránt készül erre a kiállításra, a városháza előtti Kossuth téren felállított kuckóban a gyerekek elsajátíthatják az ünnepi kiegészítők készítésének minden rejtélyét. A kiállítást január 15-ig látogatható a nyírségi nagyvárosban.

Péteken tartják meg a Jósa András Múzeum napját is: Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye az 1868. december 1-jén alakult és 1918 őszétől viseli az alapító Jósa András, Szabolcs vármegye egykori tisztifőorvosa nevét. Az eseményen többek közt koszorúzással és előadásokkal emlékeznek meg a 150 éves intézmény történetéről.

(MTI)