2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.11.29.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A harmadik élő elődöntővel folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada péntek este, a közmédia nézői újabb tizenkét produkciót és vendégfellépőt láthatnak a Duna televízióban - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor eddigi két elődöntőjéből hat-hat produkció már továbbjutott a középdöntőbe. A Duna televízióban pénteken 20 óra 25 perctől látható harmadik élő elődöntőbből újabb hat produkció jut tovább.

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek. Az elődöntőkben minden kategóriából 3-3 produkciót láthatnak a nézők.

Ezúttal újabb produkciót mutat be Nagy József (Budapest), Biró Gréta Dorina és Németi Márk (Nyíregyháza), Haraszti József (Bátonytere), a Zalai Táncegyüttes (Zalaegerszeg), a Vadrózsák Néptáncegyüttes (Budapest), a Nyírség Táncegyüttes (Nyíregyháza), Sőregi Anna Komáromi Kristóf kíséretével (Budapest), Eötvös Remus (Sepsiszentgyörgy), Bodó Tímea Emese (Szatmárnémeti), aTorkos zenekar (Beregszász), Király Dávid duda (Székesfehérvár) és Debreczeni-Kis Helga (Szentes).

A zsűri a 4 kategória legmagasabb pontszámot elért versenyzőit juttatja tovább, összesen 4 produkciót, azonban további kettő is tovább jut a középdöntőbe, őket a zsűri a műsor végén szabadkártyával ajándékozza meg. A 6 továbbjutó produkció a középdöntők során már a nézők szavazatára is számíthat.

A harmadik élő elődöntő extra fellépője Tintér Gabriella énekes, aki a műsorban Felső-Tisza-vidéki cigány népdalokat ad elő. Tintér Gabriella azért jelentkezett 2014-ben a Fölszállott a pávába, hogy egy egész országban mutassa meg a cigány kultúra szépségét. A táncház-mozgalmat alapító Halmos Bélát nevelőapjaként szerető Tintér Gabriella otthonosan mozog a magyar autentikus népzene minden tájegységében: moldvai dalokat éppoly szívhez szólóan énekel, mint magyarszovátit. A műsorban fellép a Dal 2017 nyertese, Pápai Joci énekes is, aki feladatának tartja, hogy a fiatalságnak modern köntösben utat mutasson a hagyományokhoz, megszerettesse azt.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

A Fölszállott a páva új évadában a területi válogatókról 48 produkció jutott tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-től élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

A Fölszállott a páva műsorvezetői Novák Péter és Morvai Noémi.

(MTI)