2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.11.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban mutatják be november 28. és december 17. között a Seuso-kincset, a késő római ötvösművészet legjelentősebb, ismert leletegyüttesét - jelentette be a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója Zalaegerszegen a hétfői sajtótájékoztatón.

Varga Benedek a Seuso-kincset bemutató vándorkiállítást a magyar múzeumi élet ünnepének nevezte. A következő években a Nemzeti Múzeum kiemelt feladta lesz, hogy a nemzetközi közvéleménnyel is megismertesse a Seuso-kincset, amely Pannonia mérhetetlen gazdaságát jelzi - mondta el a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Hozzáfűzte: a vándorkiállítás "kifejezi az egész ország együvé tartozását", és egyúttal a lokális jelentőségét is jelzi. Kitért arra is, hogy a valószínűleg 65-70 darabos kincslelet tizennégy ismert darabja lesz látható Zalaegerszegen. A Göcseji Múzeum kiállítása római korból származó, a fenékpusztai leletek néhány anyagával egészül ki.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere emlékeztetett rá, hogy a város idén ünnepeli első írásos említésének 770. évfordulóját. A jubileumi év kiemelt eseménye lesz, hogy - Székesfehérvár, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc és Nyíregyháza - mellett a Zalaegerszegen is bemutathatják a Seuso-kincset, amely komoly megbecsülést és elismerést jelent a város múltjának és szakmai munkájának - fogalmazott a polgármester.

Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója arról számolt be, hogy az intézmény belső tereit átalakították, külön honlap készült, amely a múzeumpedagógia munkát is segíti. A múzeum a kiállítás ideje alatt 12 órás nyitvatartással működik. Egyszerre csupán 40 látogató tartózkodhat majd a kiállítótérben, ezért a várható várakozás miatt a látogatók türelmét kérte.

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa - feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve - a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű használt ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették.

A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét idén nyáron szerezte vissza. A leletegyüttest augusztus végéig a Parlamentben lehetett megtekinteni. A "kincsek" november végén Székesfehérvárról, a Szent István Király Múzeumból érkeznek Zalaegerszegre.

(MTI)