2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

Laczkó Dezső Múzeum - Veszprém
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém
Cím: 8200, Veszprém Török Ignác u. 7.
Telefonszám: (88) 789-791
Nyitva tartás: Cs-Szo 10-18
2017.11.02.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Magyar Tudomány Napjához és a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódóan szabadon hozzáférhető online muzeológiai folyóiratot indít a Laczkó Dezső Múzeum ismeretterjesztő szándékkal. Az elektronikus folyóiratot bemutatja Regenye Judit 2017. november 3-án 16.30 órai kezdettel a Laczkó Dezső Múzeum Tudásterében.

2017-ben online megjelenő magazint indít a Laczkó Dezső Múzeum LDM online címmel. A kiadvány szándékunk szerint a múzeum gyűjteményeit, kiállításait, műtárgyait érintő témákról értekezik, a múzeumi munka minden aspektusát igyekszik megjeleníteni a terepi munkától, gyűjtéstől, régészeti feltárástól kezdve a restauráláson keresztül a dokumentálásig és egészen a tudományos feldolgozásig. A cél az, hogy a múzeum kutatási eredményei gyorsan és szabadon hozzáférhetők legyenek minden érdeklődő számára. A múzeum szakemberei szeretnék kihasználni az elektronikus publikálás előnyeit, a gyorsaságot, a képes információk végtelen lehetőségét.

A hangsúly a múzeum nyitottabbá tételén és a szabad hozzáférésen van. Minél szélesebb közönség számára szeretnénk lehetővé tenni, hogy akár a múzeum fizikai megközelítésének mellőzésével megismerjék gyűjteményeinket, kutatásainkat. Az alapvetően helytörténeti indíttatású kutatási eredmények közzététele az iskolák számára nyújthat majd jól használható segédletet. A múzeum közgyűjtemény, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyűjteményeit, munkáját a nyilvánosság számára megismerhetővé kell tennie. A digitális hozzáférés szélesíti a nyilvánosságot. A múzeumi kutatások közzététele természetesen eddig is elsődleges szempont volt, de meg kell találni minden korban azt az eszközt, ami a legtöbb emberhez eljuttatja az üzenetet. Most a hagyományos bemutatási módok mellett a múzeum kapuit virtuálisan is szélesre tárja.

A magazin évente kétszer jelenik meg, de a múzeumi munka jelentős eseményeihez, eredményeihez kapcsolódóan rendkívüli számok is előfordulhatnak.