2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.11.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az Abigél című musical 250. ünnepi előadásával és az előadáshoz kapcsolódó tárlattal emlékezik Szabó Magdára születésének 100. évfordulóján, csütörtökön a Budapesti Operettszínház.
Annyi titkom maradt... - Száz éve született Szabó Magda
A száz esztendeje született és tíz évvel ezelőtt elhunyt Szabó Magda művei - legyenek azok egészen fiatalkori vagy későbbi, érett munkái - máig nem veszítettek sem értékükből, sem aktualitásukból és érdekességükből - hangsúlyozta Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az Operettszínházban rendezett ünnepségen.

Kiemelte: a debreceni fiatalkori élmények által ihletett Abigél című regény egymás utáni generációkat szólít meg és tesz rajongókká. Jól reflektálva a kor igényeire, az Operettszínház kezdeményezésére 2008-ra elkészülhetett a mű musicalváltozata, amelyet csütörtökön immár 250. alkalommal tekinthet meg a közönség.

Egy nemzetről sokat elárul az, hogy hogyan ápolja kulturális hagyatékát - hangsúlyozta az államtitkár, hozzáfűzve: a kulturális intézmények és a kultúrpolitika feladata is gondot viselni azokra a különleges értékekre, amelyek nélkül szegényebb lenne szellemi és tárgyi kulturális örökségünk. A művészet önként vállalt feladata pedig úgy őrizni meg a régi alkotásokat, hogy közben a jelenre reflektálva, mai nyelvre fordítja le, a ma embere számára teszi elérhetővé és befogadhatóvá - mutatott rá.

Hozzátette: Szabó Magda művei a lélek ajtajait feszegetik, ízig-vérig magyar főhősökről szólnak, és a történetekbe itt-ott jelentőségteljesen bekandikál az adott kor társadalomkritikája is.

Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója elmondta, hogy az Operettszínházban látható tárlat a PIM-mel együttműködve jött létre, és különleges hangulata talán magának az Abigélnek köszönhető, ami egyúttal jelzi a mű kultikus jellegét is. A főigazgató felidézte a regény keletkezésének történetét, Szabó Magda Janikovszky Évának, a Móra Kiadó akkori főszerkesztőjének írt üzeneteit.

Az ünnepségen Piros Ildikó, az Abigél című film szereplője Szabó Magda Für Elise című regényéből olvasott fel részletet.

A Budapesti Operettszínház még az írónő életében elnyerte az engedélyt az Abigél megzenésítéséhez. Szabó Magda a 2008. március 27-i premiert már nem érhette meg, jogutódjának, művei gondozójának elismerésével azonban azóta is sikerrel játsszák a produkciót. A művet Kocsák Tibor és Miklós Tibor írta, a regényt Somogyi Szilárd adaptálta színpadra.

(MTI)