2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.11.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Keleti vallások ősi rítusaival elmélkedik az életről a halál tükrében az Élőkép Színház A szőnyeg című interaktív előadása, amelyet november 3-án, 4-én és 5-én láthat a közönség a Bethlen Téri Színházban.

A teátrum ősi keleti vallások misztikus rítusaival készül mindenszentek ünnepére, és teszi lehetővé előadásonként mindössze négy néző számára, hogy bekapcsolódjon az életről és a halálról való elmélkedésbe - közölték az alkotók az MTI-vel.

A színház szerint a modern mindennapokból eltűntek azok a rítusok, amelyek feldolgozhatóvá tették a gyászt, az emberi lét legfájdalmasabb érzését, pedig a magyar paraszti kultúrában még nem olyan régen is kötött menete volt a halálnak a ravatalozástól a virrasztáson és siratáson át a halotti torig és a halotthoz kötődő babonákig, amelyek megkönnyítették az életben maradottaknak a búcsúzást.

Az ismertetés szerint A szőnyeg című interaktív előadás ezért a gyász megértéséhez az iszlám misztikus irányzata, a szufizmus egyik alapgondolatát hívja segítségül, miszerint ha valaki meghal, megkezdi zarándokútját az örökkévalósággal való egyesülés felé. Halottak napja alkalmából három napon át óránként indul a "sivatagi zarándoklat", amelynek során megismerheti a közönség, hogy a szufik miként köszönnek el halottaiktól, és milyen rítussal készülnek a halálra.

Az alkotókat a szufizmus és a buddhizmus inspirálta, ugyanakkor az előadás a nyugati ember víziója a Kelet titokzatos világáról, amelyben Antoine de Saint-Exupéry kevesek által ismert, Citadella című művéből idéznek a színészek.

A közlemény szerint A szőnyeg igazi különlegessége abban rejlik, hogy egyszerre csupán négy ember lehet részese a közös élményeknek, aminek köszönhetően a személyesség, a személyes történetek kerülnek előtérbe.

A résztvevők útjuk során újraélhetik az elveszített szeretteiktől való búcsúzás emlékét. A beavatás elemei képek, szövegek és érinthető díszelemek, amelyek elvezetnek egy keleti szőnyeg motívumaiból kirajzolódó valóság egyre mélyebb rétegeibe - írják.

Idén hetedszerre mutatják be Budapesten a darabot, amely nyáron a tajpeji World Stage Design 2017 kiállításon vendégszerepelt.

Az előadás magyar nyelven három napon át, összesen 14 alkalommal lesz látható, az angol nyelvű előadást vasárnap két időpontban rendezik meg.

(MTI)