2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.10.03.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Új iskolák átadásával kezdődött az idei tanév Bécsben. Három új iskola épült és tízet kibővítettek, így egész Bécsben összesen 103 új osztály indult a 2017/2018-as tanévben.

A hét elején az osztrák fővárosban is elkezdődött az iskola: 225.000 diák, köztük 17.000 elsős valamint 25.000 tanár kezdte meg a tanévet Bécs 702 iskolájában. A bővítéseknek és az új iskoláknak köszönhetően összesen 103 új osztály indulhatott az idén. Három vadonatúj oktatási intézmény is épült, a Bildungscampus Attemsgasse, a Mittelschule Quellenstraße és a Volksschule Gasgasse.

A Quellenstraßeban épült új középiskolában 10 osztály indul. Az épületet rekordidő, mindössze 9 hónap leforgása alatt építették, a város 17 millió euróval támogatta a projektet. A Bildungscampus Attemsgasse átadása pedig szeptember végén lesz, itt összesen 800, 10 év alatti nebulót tudnak majd fogadni. A mindössze két év alatt felépített kampuszon 12 óvodai csoport és 17 általános iskolai osztály kapott helyet. Ez már a hatodik kampusz lesz Bécsben, ám ennek különlegessége, hogy a továbbfejlesztett "Campus plus" modell szerint valósították meg. "Itt az első négy általános iskolai osztályt és két óvodai csoportot együtt helyezzük el" – mondta Jürgen Czernohorszky, Bécs oktatásért felelős városi tanácsnoka. "A különböző korú gyerekek közösen tanulhatnak, játszhatnak, dolgozhatnak projekteken és együtt tölthetik a napot. Az Attemsgasse-i kampusz minden gyerek számára egy nagy, közös élmény lesz!"

A bécsi kampusz modell 2009 óta központi szerepet játszik az osztrák főváros iskolaépítési stratégiájában. Az azóta továbbfejlesztett "Campus plus" modell lényege, hogy az iskolai kampuszokat építészetileg is úgy tervezik, hogy ötvözzék az óvodai, iskolai és szabadidős, például sport, kreatív vagy terápiás pedagógiai funkciókat, ezáltal lehetőséget biztosítva a gyerekeknek tanulásra, játékra, pihenésre és a különböző korcsoportok közötti interakcióra. Azért, hogy a gyerekek igazán otthon érezzék magukat, sok játékos, multifunkcionális vagy éppen egyéni játékra, elvonulásra is alkalmas teret alakítottak ki.

Emellett Bécsben tíz meglévő iskolát is kibővítettek az utóbbi hónapokban, és további 50 épület felújítása is befejeződött. Az osztrák főváros iskolafelújítási csomagjának indítása óta 117 projekt valósult meg és további 113 projekt készülhet el 2022-ig, miután a Bécsi Közgyűlés a projekt meghosszabbításáról is döntött. 2017-ben Bécs összesen 57 millió euróval járul hozzá az iskolák felújításához, és 93 millió euróval a bővítésekhez.