2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.09.25.
IFLScience
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Iraki és brit régészek úgy vélik, megtalálták annak a városnak a romjait, melyet több mint 2000 éve alapítottak a mai Irak területén, Nagy Sándor korában.

Kalatga Darbandot az 1996-ban nyilvánosságra hozott amerikai kémműhold-felvételek segítségével fedezték fel – a képeket az 1960-as években készítették. A későbbi vizsgálatok egyre többet derítettek fel az eltűnt településről. A várost az a British Museum által képzett iraki és brit régészekből álló csapat találta meg, melyet az Iszlám Állam pusztítása miatt kellett felállítani.

Miután a szakértők azonosították a felvételeken a települést, egy drónt küldtek a lelőhelyhez. A kutatók a vizsgálat során görög-római istenségek szobrait és terrakotta tetőcserepeket is felfedeztek. A csapat úgy véli, hogy a fő épületek a föld alatt lehetnek.

John MacGinnis, a program vezetője szerint a drón kitűnő információkat szolgáltatott. A szakértő hozzátette, bár még a vizsgálat elején járnak, valószínű, hogy a település egy igen nyüzsgő város volt a mai Iraktól Iránba vezető út mellett.

El lehet képzelni, ahogy az emberek borral látták el az elhaladó katonákat – mondta MacGinnis.

Több hír is megjelent, melyek szerint a települést maga Nagy Sándor alapította. A British Museum szóvivője azonban az IFLScience-nek azt mondta, Kalatga Darbandot valójában nem a makedón király építette. Igaz, a város feltehetőleg így is a hódító érkezése körül alakult ki.

A régészek nem tudják pontosan, hogy a települést mikor alapították, de valószínű, hogy időszámítás előtt 331 után, amikor Nagy Sándor III. Dareiosz perzsa királyt üldözve átvonult a térségen.

Kalatga Darband nagyjából 10 kilométerre fekszik Raniától, Kurdisztán iraki részén. A kutatók a közelmúltban tanulmányozták a lelőhely talaját, és egy olyan négyzet alapú területet is megvizsgáltak, amely feltehetőleg egy erőd maradványa. A városnál olyan mészkőtömböket is kimutattak, melyek egy bor- vagy olajpréshez tartozhattak. A szakértők éppen ezért azt sem zárják ki, hogy a környéken egy fontos személyt is eltemettek.

Számtalan hasonló lelőhelyet fenyegetett a 2003-ban kirobbant iraki háború, illetve az Iszlám Állam felemelkedése. Rengeteg szakértő dolgozik azon, hogy megóvják azt, ami a harcok pusztításai után megmaradt.