2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.09.04.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulója alkalmából Spanyolország és a spanyol kultúra kerül a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) közös rendezvényének, az Európai Hidak fesztiváljának középpontjába szeptember 17. és 30. között.

A világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi- és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúra gazdagságát és sokszínűségét - olvasható a Fesztiválzenekar MTI-hez eljuttatott közleményében.

"A spanyol kultúra a maga gazdagságával, önazonosságával, összetett karakterével végtelen inspirációt nyújt az európai alkotók számára. Az Európai Hidak fesztiválon arra vagyunk kíváncsiak, mi minden rejlik a szerethető sztereotípiákon túl, miként fonódik össze modernitás és tradíció a spanyol művészek munkáiban, és mit gondol a világról Spanyolország most, napjainkban" - idézi Káel Csabát, a Müpa vezérigazgatóját a közlemény.

Szeptember 28-án a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttese muzsikál a Müpa Fesztivál Színházában Jonathan Cohen brit karmester vezetésével. Másnap kortárs spanyol műveket hallhat a közönség Pascal Rophé értelmezésében.

A 21. század egyik legjelentősebb énekesnője, a cseh mezzoszoprán, Magdalena Kozená José Marín, Serqueira de Lima, Juan Hidalgo, Santiago de Murcia, Sebastián Duron és José Martínez de Arce kompozícióival lép színpadra a Müpában szeptember 17-én. A zenészek partnere a táncos-koreográfus Antonio Ríos Fernández "El Pipa" vezette Compania de Flamenco lesz, valamint a Pierre Pitzl által irányított, mintegy két évtizede működő Private Musicke.
Különleges élményt ígér a spanyol dzsessz legendás alakjának, Jorge Pardónak a koncertje is szeptember 18-án.

Ő metaflamencóként aposztrofálja különleges zenei világát, amely ugyan hagyományos dallamokra épít, mégis egészen új színezetet kap a különleges hangszereléstől, az improvizációs elemektől, Pardo szaxofon- és fuvolajátékától. Az andalúziai Córdobából érkező Cordanca Flamenco Táncegyüttes Álvaro Panos és Carmen Manzanera koreográfiájával pedig a híres szimbolista festő, Julio Romero de Torres életét és képeit idézi meg.

Mercedes Peón a spanyol világzene kultikus alakja. A 20 hangszeren játszó énekesnő másfél évtizedes népzenekutatás után, 2000-ben készítette első lemezét, zenéjében ötvözi a tradicionális galíciai hangzásvilágot a kortárs elektronikus zene eszköztárával. Budapestre új, Deixaas című lemezével érkezik szeptember 23-án.

A 2011-es nagy sikerű Müpa-bemutató után két alkalommal, szeptember 22-én és 24-én ismét látható lesz Michael John LaChiusa Federico García Lorca utolsó színpadi művéből készített musical-adaptációja, a Bernarda Alba háza.

A táncot, tradicionális színházat és koncertelemeket vegyítő előadás túlmutat a hagyományos musicalek világán, zenéjében erősen érződik a világzene, a dzsessz és a spanyol zene, ezen belül elsősorban a flamenco hatása. A Böhm György rendezte előadás címszerepében Csákányi Eszter lép fel, partnerei többek közt Malek Andrea, Hámori Ildikó és Náray Erika lesznek.

Az Európai Hidak keretében különleges, spanyol összművészeti esttel jelentkezik a Müpa zenés-irodalmi sorozata, a Literárium Extra is. Szeptember 25-én Federico García Lorca és művei kerülnek középpontba olyan színművészek tolmácsolásában, mint Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla és Fodor Tamás. A Balog József rendezte esten a zenének is fontos szerep jut: Horti Lilla operaénekes Csáki András Lorca-feldolgozásaiból ad elő, Fülei Balázs pedig Manuel de Falla és Claude Debussy egy-egy művét játssza zongorán.

A szervezők gyerekprogramokkal, ingyenes koncertekkel is készülnek, valamint lesznek szimpóziumok, beszélgetések, filmes programok és kiállítások is.

Az Európai Hidak fesztivál minden évadnyitánynak izgalmas ízt ad. A fesztivál ihletője minden évben egy olyan ország, amely sokszínű kulturális kínálattal és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik. 2013-ban a cseh, 2014-ben a német, 2015-ben az osztrák kultúráé volt a főszerep, 2016-ban pedig Franciaország kulturális érdekességei álltak a középpontban.

(MTI)