2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.09.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Nemzeti Sportközpontok, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum szervezésében a volt Bíbic II. csónakházban csütörtökön megnyílt az "Egy Római-parti csónakházban..." című kiállítás.

Szabó Lajos, a sportmúzeum igazgatója és a kiállítás kurátora megemlítette: már 1991-ben megfogalmazódott az igény egy vízisport-kiállítás létrehozására, az álom huszonhat év elteltével valósult meg.

"Elsősorban a Római-part hangulatát akartuk megjeleníteni, kevés szöveggel, ellenben sok fotóval és korabeli képpel" - mondta Szabó Lajos.

A kiállításon a Római-part élete mellett két sportág, az evezés és a kajak-kenu nagy alakjai - köztük Ambrus Mariann, Sarlós Katalin, Kozák Danuta, Kammerer Zoltán - fotókon láthatók. A tárgyi emlékek között különböző korokból származó hajók, evezőlapátok, illetve egy fiatalabb szakág képviseletében egy sárkányhajó is megtalálható.

A tárlatvezetésen Szabó Lajos megemlítette: a hely már az ókorban fontos vízi átkelő, kereskedelmi csomópont volt, továbbá a római határvédelem fontos része. Az első sporthajók a reformkorban kerültek a Dunára. Széchenyi István angliai utazásain ismerte, majd szerette meg a "sport-evezést". Hazaérkezését követően megépíttette az első "csónakdát", 1841-ben pedig megalapította az első Hajós Egyletet, két évvel később aztán megrendezték az első regattát.

A Római-partot a HÉV 1888-as átadása tette könnyen elérhetővé a főváros lakosságának, mely újabb lendületet adott a terület vízisport életének. A századforduló után sorra épültek a csónakházak, pontonuszodák, valamint a sportolni vágyók kényelmét, ellátását szolgáló éttermek.

A Római-part 26. szám alatt található kiállítás október elsejéig ingyen látogatható, hétfő kivételével minden nap 13 és 20 óra között.

(MTI)