2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.09.01.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeit feldolgozó, Budapest Angyala című képregényt is bemutatják a pénteken kezdődő háromnapos brüsszeli rajzfilm- és képregényfesztiválon több más magyar kiadvány mellett.

A brüsszeli Balassi Intézet tájékoztatása szerint a belga fővárosban nyolcadik alkalommal megrendezett fesztiválon Békés Márton történész, politológus, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója részvételével mutatják be Futaki Attilának és Tallai Gábornak az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megjelent képregényét.

A Budapest Angyala című képregény főszereplője az Egyesült Államokba emigrált Angyal János, aki, noha a megtorlás elől menekülve már a szabad világban él és vált sikeressé, szíve mélyén magyar szabadságharcos maradt, akinek hazaszeretete változatlan.

A Balassi Intézet meghívására Futaki Attila és Tallai Gábor mellett olyan nemzetközileg is elismert magyar képregényrajzolók képviselik Magyarországot a fesztiválon, mint Fazekas Attila és Farkas Lajos, továbbá Szabó Csaba és Márton Ádám, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói.

Műhelyfoglalkozás keretében Futaki Attila a - Tintin sorozatot is gondozó - Le Lombard könyvkiadó által nemrég megjelentetett, Hypnos című képregényében szereplő oldalak megrajzolásának szemléltetésével mutatja be, hogyan készül egy képregény a forgatókönyvtől a vázlatokon át a ceruzarajzig és a véglegesítő színezésig, festésig.

A képregénypiac nemzetközi aspektusaival foglalkozó, Kopeczky Csaba és Futaki Attila részvételével zajló kerekasztal-beszélgetésen arról lesz szó, hogyan lehet művészként betörni a nemzetközi képregénypiacra.

Belgium a képregényműfaj bölcsőjeként szeptember 1. és 3. között ad otthont Európa egyik legrangosabb rajzfilm- és képregényfesztiváljának. A több mint 10 ezer látogatót vonzó fesztiválon a magyar delegáció az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei (EUNIC) standjánál a Nemzetközi Pavilonban, Baszkföld, Észtország, Lengyelország, Portugália, Románia művészeivel együtt képviseli az európai képregényművészetet. A helyszínen öt magyar kiadványt dedikálnak a szerzők.

(MTI)