2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Göcseji Falumúzeum - Zalaegerszeg
Részlet a Falumúzeumból
Cím: 8900, Zalaegerszeg Falumúzeum utca 18.
Telefonszám: (92) 703-295
Nyitva tartás: Ideiglenesen zárva.
2017.07.21.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A régi búcsúk hangulatát idézik fel vasárnap Zalaegerszegen, a Göcseji Falumúzeumban.

A jeles eseményre régi mesterségek bemutatójával, népi együttesek folklórműsoraival, játszóházakkal, gazdag gasztronómia kínálattal készülnek.

Zalaegerszegen több évszázados hagyománya van a Mária Magdolna - a város védőszentjének - tiszteletére rendezett búcsúnak - mondta el a keddi sajtótájékoztatón Kocsis Gyula, az Együtt Zalaegerszegért Egyesület elnöke. Az egyesület tizennyolcadik alkalommal szervezi meg minden év júliusában a hagyományőrző rendezvényt.

A Göcseji Falumúzeum és a tőszomszédságában lévő Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum délelőtt 10 órakor nyitja meg kapuit. Az ünnep ökomenikus istentisztelettel kezdődik el a szabadtéri kiállítóhelyen emelt fatemplomban. A pajta-galériában Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásaiból nyílik kiállítás, a tárlat különlegessége lesz, hogy ezúttal a kisplasztikák mellett a képzőművész néhány képe is látható lesz - ismertette Kocsis Gyula.

Major Zsolt, a rendezvény főszervezője kiemelte: a kisgyermekeket a portákon játszóházakba várják, de találkozhatnak az udvarokat benépesítő kisállatokkal is.

Nyitva lesz a kovácsműhely, a népi mesterségek bemutatóján az üvegfúvóktól kezdve a bőrművesen át a fazekasokig szinte minden mesterség képviselteti magát. A délutáni órákban a nagyszínpadon helyi hagyományőrző és művészeti együttesek váltják majd egymást. Az olajipari múzeumban Jelen és jövő elnevezésű meglepetés programmal is készülnek, valamint a múlt és a jelen találkozását szimbolizálja a veterán autók kiállítása és a Magyar Autóklub bemutatója is.

A rendezvényen a rendőrség bűnmegelőzési bemutatót tart, a Zalai Különleges Mentők Egyesülete életmentő eszközöket mutat be - mondta el Major Zsolt.

Hozzáfűzte: a búcsún adják át a Lokálpatrióta-díjat, Németh János Kossuth-díjas magyar szobrász Életfa című alkotásának bronz domborművét. A díjat - amelyet az első Egerszeg Búcsú rendezése előtt egy évvel alapítottak - a város polgárainak szavazata alapján ítélik oda.

A búcsú, a régi hagyományok felelevenítése a közösség összetartozását jelképezi - fogalmazott a Göcseji Múzeum igazgatója. Kaján Imre beszélt arról is, hogy a következő évben már a megújult környezetben fogadhatják a vendégeket. A zalaegerszegi falumúzeum fejlesztése a város TOP-keretéből valósul meg.


(MTI)