2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2017.07.13.
hír, régészet
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A háborúk régészetével foglalkozik a Határtalan Régészet című magazin nyári száma. A lapból kiderül többek között, miért hordtak magukkal a görög harcosok sajtreszelőt, kik voltak a legendás, rettegett amazonok, s kiket is temettek a rézkorban áldozati gödrökbe.
Határtalan Régészet
A Határtalan Régészet című régészeti magazin nyári számának középpontjában egy rendkívül izgalmas téma, a háborúk régészete áll. Az olvasók megtudhatják, hogyan is működik napjainkban a hadirégészet, milyen módszerekkel, eszközökkel erednek a régészek több száz évvel ezelőtti háborús események nyomába. Megismerhetjük a múlt harcosait, harcászati szokásait többezer éven keresztül, egészen a második világháború időszakáig.

A magazin nyári száma több érdekességet is bemutat a múlt ikonikus harcosaival kapcsolatban. Kiderül például, hogy a görög katonák sajtreszelőt is hordtak magukkal hosszú útjaik során: a füstölt sajtot – mely nem romlott meg útközben – ugyanis elrágni nem tudták, ezért a szintén magukkal vitt borba reszelték, majd így fogyasztották el. Olvashatunk a hős amazon harcosokról is, akiket a görögök Arész hadisten lányainak tartottak. A legendák szerint ezek a női harcosok férfiakat és fiú csecsemőket mészároltak le, férfiruhát hordtak, törvények és házasság nélkül, szabadon éltek. A valóság azonban nem volt ilyen izgalmas: a nomád közösségek a közösséghez tartozó lányokat, asszonyokat is hadra fogták, amikor veszély fenyegette az állatállományt, így válhattak a nők harcosokká ebben a korban.

A rézkori erőszakos rítusokról is találunk cikket a magazinban. A Kr.e. 4. évezredben áldozati gödröket használtak a közösségek: Abony határában 48 maradványt találtak a régészek, akik közül sokan erőszakos halált haltak. Egyes halottakat feldaraboltak, egy női csontváz bordái között állati szarvcsapot találtak, egy másik női csontváz csigolyájába pedig egy emberi szárkapocscsontot döftek többezer évvel ezelőtt. A rituális gödrökbe helyezett halottak között találtak leprával fertőzött maradványokat is. Őket azért bántalmazhatta olyan erőszakosan a közösség, mert az akkori emberek számára a lepra egy ismeretlen, félelmetes jelenség lehetett, melynek rituális módszerekkel próbáltak véget vetni.