2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2017.07.12.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A hímzés a kiemelt témája és Mongólia a díszvendége az idei Mesterségek Ünnepének, amelynek keretében nemzetközi kovácstalálkozót is tartanak, valamint a reformáció 500. évfordulójáról is megemlékeznek augusztus 17. és 20. között a budai Várban.

"Egy 10 napos mongóliai út keretében a Néprajzi Múzeum igazgatójával, a Néprajztudományi Intézet igazgatójával, egy mongol szakértő néprajzkutatóval, valamint helyi szakmai szervezetek és intézmények segítségével választottuk ki azt a 25 kézművest, akiket meghívtunk az idei Mesterségek Ünnepére" - mondta el az MTI-nek Igyártó Gabriella, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója, a rendezvény főszervezője.

"Mongólia nagyon érdekes ország, nagyon büszkék a hagyományaikra és az országban még mindig élő, rájuk jellemző nomád életmódra" - tette hozzá.

Az ügyvezető kifejtette, hogy a Magyarországnál tizenhétszer nagyobb Mongóliát alig három millióan lakják és a népesség fele a fővárosban, Ulánbátorban él. "Vidéken nagyon őrzik a hagyományokat, az állattartás, a jurtában élés természetes, de még a fővárosban is láttunk modern, több emeletes lakóházak között felállított jurtát" - idézte fel.

Igyártó Gabriella elmondta, hogy legnagyobb számban a mongol kovácsok, ötvösök, ezüst- és aranyművesek mutatkoznak majd be a magyar közönségnek, de lesznek íjkészítő mesterek és textilművészek is, akik a hagyományos mongol viseletet és speciális fonási technikájukat mutatják be a közönségnek.

A mongol meghívottak mellett több mint 800 magyarországi és határon túli mester, valamint hét ország vendégművészei lesznek jelen az ünnepen; érkeznek jakutföldi, Szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tádzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is.

A látogatók megtudhatják többek között, hogy kik azok a szahák, megismerkedhetnek az egyik leghíresebb jakut mamutcsont-faragóval és mesterségével, találkozhatnak üzbég szőnyegszövővel, türkmén selyemfestővel és betekintést nyerhetnek abba is, hogyan készítenek halbőrből táskát, pénztárcát, szemüvegtokot a Szahalin-szigetekről érkező nyivh, orok és ainu mesterek.

A rendezvény kiemelt témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb és legváltozatosabb ága lesz. A program területén felállított hímzőműhelyekben a mesterek tájegységenként mutatják be a népi és úri hímzésben használt alapanyagokat, motívumkincseket és öltéstechnikákat.

Igyártó Gabriella arról is beszélt, hogy az idei fesztivál egyik különleges program a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó lesz, amelynek fő témája az a különleges, több száz éven keresztül megfejthetetlen tűzi hegesztéses eljárás, amellyel a Notre Dame kapujának vasalatait készítették egykor. Tíz országból, többek között Oroszországból, Norvégiából, Szlovéniából, Erdélyből, Pakisztánból is érkeznek szakemberek a konferenciára, a díszvendég pedig az eljárást megfejtő Walfrid Huber szobrász és kovácsművész, a bécsi Iparművészeti Egyetem nyugalmazott tanára és a Magyarországi Kovácsmíves Céh tiszteletbeli elnöke lesz.

Az ügyvezető beszélt arról is, hogy a reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a programokban és a tárgyi kiállítók körében is kitüntetett figyelmet kapnak a protestáns egyházak hagyományai.

"A Reformáció Emlékbizottsággal közösen hirdettünk pályázatot az egyházi szertartások kellékeinek megújítására a jubileumhoz kapcsolódva" - emelte ki Igyártó Gabriella, majd hozzátette, hogy a beérkezett pályamunkák legjobbjaiból a Budapesti Történeti Múzeumban nyílik kiállítás augusztus 17-én a Mesterségek Ünnepén. Emellett az 500 éves reformáció szellemi és kulturális örökségéhez kapcsolódva fafaragó művészek emlékoszlopot faragnak a várban és 25 fejfát állítanak ki szabadtéri kiállítás keretében Fa sírfejek, fejfák címmel.

Mindezek mellett az érdeklődőket idén is egész napos programokkal, táncelőadásokkal, gyermekjátszókkal, koncertekkel is várják, lesz néptánc többek között Baskíriából, Grúziából, Hondurasból, Lajkó Félix mellet fellép a Szent Efrém Férfikar és Szokolai Dongó Balázs, Csizmadia Anna és zenekara, a Tükrös Együttes, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy, Zsikó Zoltán és zenekara, a Bara Zenekar, a M.É.Z. együttes, Csoóri Sándor és fiai, a Romengó, és sokan mások.

A Mesterségek Ünnepe az Európai Fesztivál Szövetségtől idén megkapta a Minősített Európai Fesztivál címet, így bekerült a kontinens legjobb fesztiváljai közé.

(MTI)