2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

2017.07.04.
Kultúráért Felelős Államtitkárság
digitális és elektronikus kiadvány, hír, kiadvány
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
A Digitális Nemzet Fejlesztési Program részeként elkészült a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára. A hosszú távú koncepció megalkotását a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, a piaci, a civil és a tudományos szféra szereplőivel való párbeszéd és társadalmi egyeztetési folyamat előzte meg.

A közgyűjteményi digitalizálás terén új szemléletre van szükség: a hagyományosan elsődleges feladatnak tartott állományvédelmi digitalizálást ki kell egészíteni a felhasználói szempontokat figyelembevevő, közzétételi célú digitalizálással, amely elősegíti az egész magyar kulturális örökség dinamizálását, hozzájárul az állampolgárok digitális kompetenciáinak fejlődéséhez, közvetve pedig a gazdaság élénkítéséhez. A digitális közzététel révén a közgyűjtemények minőségi és mennyiségi szempontból is fejleszthetik a gyűjteményükhöz való a hozzáférést, lényegesen növelve társadalmi hasznosulásukat.

A szemléletváltás következében megújul a közgyűjteményi terület hagyományos feladatrendszere, mely a megőrzés, feldolgozás, bemutatás hármasára épül. A Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia megvalósítása átformálja a közgyűjtemények önképét és társadalmi megítélését is.

A stratégia megvalósításának első szakaszában, 2020-ig a közgyűjtemények digitalizált állományának – a teljes digitalizálandó állományhoz képest – meg kell közelítenie az 50%-ot. Cél emellett, hogy a digitális tartalmak egy közös kereső felületen legyenek elérhetőek, a Digitális Oktatási Stratégiához igazodva 40%-kal emelkedjen a közgyűjteményi tartalmakra épülő digitális tananyagok száma, és jelentősen nőjön a közgyűjtemények tartalomszolgáltatását igénybevevő felhasználók száma.

A megvalósítás második szakaszában, 2025-ig cél az audiovizuális archívumok tartalomszolgáltatásának teljes körűvé válása, és az internetes archiválási szolgáltatás Kárpát-medencei hatókörrel való működtetése.