2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

2024.02.03.
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

Újabb bútoregyüttessel gazdagodott a gyulai múzeum

Petőfi Irodalmi Múzeum - A Magyar Nyelv Múzeuma - Sátoraljaújhely - Széphalom
Cím: 3988, Sátoraljaújhely - Széphalom Kazinczy u. 275.
Telefonszám: (47) 521-236
Nyitva tartás: K-V 9-17
2017.06.27.
hír, Múzeumok Éjszakája, nyelvtudomány, rendezvény
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Múzeumok éjszakája országos rendezvény mottójának az érték- és hagyományőrzést választotta. Ennek a témának megfelelően hirdette meg programjait A Magyar Nyelv Múzeuma is Széphalmon.
Hagyomány és érték a Magyar Nyelv Múzeumában a Múzeumok éjszakáján 1
Ezen a – ma már történelmi emlékhellyé nyilvánított – helyen az értékeket nem kell nagyítóval keresni. Kazinczy Ferenc, a „genius loci" a 18. század óta meghatározza Széphalom jelentőségét. Itt élt és itt is van eltemetve a nagy magyar nyelvújító, akinek a Magyar Tudományos Akadémia Emlékcsarnokot állított, majd közel tíz éve A Magyar Nyelv Múzeuma is megépült e helyen.

Ez a hely megszentelt hely. Kiállításaival értéket képvisel, a magyar nyelv értékeit a mindennapokban is, nemcsak a kiemelt kulturális események során. Célkitűzésünk, hogy a látogató a Múzeumok éjszakáján is betérjen hozzánk nemcsak az erre az estére szervezett külön programokra, de a kiállításainkba is, ahol munkatársaink kisebb-nagyobb installációkkal, interaktív játékokkal tették még színesebbé az estét.

Idén ünnepeljük Arany János születésének 200-dik évfordulóját. A megadott tematikával karöltve megidéztük Arany János szellemét. A meghívott előadások, vendégek, nyelvi feladatok és játékok mind-mind Arany Jánoshoz kapcsolódtak.

A Maszk bábszínház a kicsiket mulattatta Arany János: Pázmán lovag című bemutatójával; majd Harangozó Imre néprajzkutató a Széphalmi irodalmi herbáriumban, a körbekerített, növényekkel körbeölelt kertben tartott ismeretterjesztő előadást. Az érdeklődők megismerkedhettek a magyar nép gyógyító szokásaival, a gyógynövények világával. Meghitt és bensőséges beszélgetés alakult ki az előadó és a vendégek között, melyet segített az előadás után kínált, Arany János-féle marcza-fánk és a herbáriumból szedett mentával ízesített limonádé megkóstolása is.

Az est fénypontja természetesen minden alkalommal egy-egy koncert. Idén az érték- és hagyományőrzés témájához kifejezetten jól illő művészt hívtunk meg. Berecz Andrást senkinek nem kell bemutatni. Ha a magyar kultúra és hagyományőrzés szóba kerül, az ő neve nem maradhat ki. A híres nótafa és népmesemondó hírében álló művész most sem okozott csalódást. Az általa elénekelt és elmondott történeteket hallgatva szem nem maradt szárazon. Kicsik és nagyon egyaránt jól mulattak előadásán.

A kísérőprogramjainkon is mind-mind Arany János szellemét idéztük meg. Ilyen volt a diavetítés gyerekeknek. Arany János Toldiját és a kisebbeknek magyar népmeséket vetítettünk, s ezt hangos olvasással, a szülők bevonásával tettük még izgalmasabbá.

A „Szellemkalandon", a sötét, éjszakai Kazinczy-kertben állatok ijesztő hangjai közepette bátorságpróbát tehettek a bátrabbak. A kert különböző helyszíneit felkeresve, feladatokat megoldva idézhették meg Arany János szellemét, és a sikeres próba után nyereménnyel távozhattak.

S mivel a napokban nyílt meg múzeumunk herbáriuma, egész nap lehetőségük volt a kertben való pihenésre vagy a szellemi munkára, hiszen a kertben található közel 150 klasszikus magyar idézet között keresgélve, egy rejtvény megfejtése után megkaphatták a Kazinczy Eugénia által leírt narancsszilvórium receptjének másolatát.

A Múzeumok éjszakája idén is tartalmasan telt azoknak, akik ellátogattak múzeumunkba. Élményekkel és hasznos tudással térhettek haza. S mi mást kívánhatna magának egy múzeum szakmai gárdája, mint azt, hogy a kultúra őreként átadhassa a tudást, értéket, hagyományt a jövő generációja számára.