2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2017.06.20.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Veszprémben tatárjárás korabeli érmékből nyílik kiállítás, Sümegen Kossuth-díjas művészekkel beszélgetnek, Balatonfüreden mozgásszínház is várja az érdeklődőket, Pápán pedig átadják a felújított református ótemplomot a múzeumok éjszakáján Veszprém megyében.

S. Perémi Ágota, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: a bakonybéli Szentkútnál végzett ásatások során 2016-ban fedezték fel azt a 151 darabos ezüstpénz-leletet, melyet 1230 után rejthettek el a szikla oldalában. A 151 ezüstpénz tizenegy típusba sorolható, a legkorábbiak IV. Ottokár stájer herceg illetve V. Leopold osztrák herceg idejéből, az 1100-as évek második feléből származó bécsi dénárok. A múzeumigazgató szerint azért különleges a lelet, melyet a múzeumban állítanak ki, mert ilyen korai bécsi dénárok máshol nem kerültek elő hazánkban.

A múzeumok éjszakáján Veszprémben más látványosságok mellett a várbörtönbe is a késő esti órákig, előreláthatólag éjfélig indulnak látogatócsoportok.

Hegyeshalmi László, a veszprémi Művészetek Háza igazgatója programjaik közül kiemelte Gerhes Gábor képzőművész A négy elem című kiállítását, melyet Fenyvesi Áron nyit meg a Csikász Galériában szombat este.

Szintén ajánlotta Dubniczay-palotában az I belong to the band kvartett - Adam Bohman, Jean-Michel Van Schouwburg, Oli Mayne és Sőrés Zsolt - lemezbemutató koncertjét, illetve ugyanott a Dubniczay István kanonok és Padányi Bíró Márton püspök viszonyát bemutató előadást, melyet Tóth Loon, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze rendezett.

A veszprémi Szent Imre-templomban Szent László, a lovagkirály trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából rendez kiállítást a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény a Szent László-emlékévhez kapcsolódva.

Balatonfüreden a Vitorlázeumban a balatoni távúszók történetéről beszél Szekrényessy Attila történész és Szántó László a Balaton-átúszás főszervezője. Más programok mellett este a Vaszary Galériában Grecsó Zoltán Willany Leó nevű mozgásszínház társulata is előadást tart Keleti Éva fotókiállításában, majd később ugyanitt lesz tárlatvezetés Szilágyi Tibor színművész-rendezővel.

Sümegen a várban este fáklyás idegenvezetés, tűzzsonglőr bemutató és koncert várja az érdeklődőket, a Kisfaludy-emlékházban pedig Kossuth-díjasok éjszakája lesz András Ferenc filmrendezővel, Miller Lajos operaénekessel és Tót Endre képzőművésszel.

Tihanyban a Bencés Apátságban a Vendégségben a szerzeteseknél című új gasztronómiai kiállításában indulnak látogatócsoportok. Az úton kiderül, mi került régen a szerzetesek asztalára, hogyan kapcsolódik a szódavíz és a Balaton, valamint azt is, hogy mért magyar különlegesség a presszókávé.

Pápán a Kékfestő Múzeumban a Detektika nevű interaktív nyomozós játékot mutatják be múzeumi környezetben, este pedig átadják a Fő utcán levő református ótemplom felújított épületegyüttesét.

Várpalotán a Thury-vár bányászattörténeti gyűjteményében a város bányászhagyományaival kapcsolatos programok lesznek, Zircen a Bakonyi Finn Barátokkal egész napos programokkal, este máglyagyújtással várják az érdeklődőket, Tapolcán pedig egy Nohab-mozdonytorzót is megtekinthetnek a múzeumok éjszakája programjainak résztvevői.

(MTI)