2023.07.03.
Janus Pannonius Múzeum

Wellmann-díjat kapott Gál Éva

2023.06.28.
Janus Pannonius Múzeum

Elragadó éjszaka a pécsi múzeumokban

2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

Janus Pannonius Múzeum - Pécs
Cím: 7621, Pécs Káptalan utca 5.
Telefonszám: (72) 514-040
Nyitva tartás: K-V 10-18 (csak előzetes bejelentkezéssel)
2017.06.15.
hír
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Eredményesen zárult a Janus Pannonius Múzeum által szervezett Vízipóktól vadalmáig című vetélkedő.

A győztesek természetismereti kirándulásokat nyertek Kaposváron és az Ormánságban. A résztvevőket a fordulók során nem csak tanulási lehetőség, de többféle kaland is várta.

A tavaszi jeles környezetvédelmi napok kiváló alkalmat adnak a természet sokrétű megismerésére, a vízi élővilágtól (Víz Világnapja) kezdve hegységünk kőzeteinek (Föld Napja) felfedezésén át az erdő fáinak és madarainak megismeréséig (Madarak és Fák Napja). A Vízipóktól vadalmáig című vetélkedőnkön közel 60, 3-4. évfolyamos kisdiák vett részt, 3 fős csapatokban.

Áprilisban kőzet- és ősmaradvány gyűjteményünkhöz kapcsolódóan a Föld Napja alkalmából dióhéjban ismerkedünk a Mecsek kőzeteivel – ezt az ismeretszerzést geográfus vezette terepi kirándulás tette még élményszerűbbé. A Tettye környékéről indulókirándulás során a résztvevők érdekes, lenyomatos kőzeteket is találtak a terepen.

A versenyt május 24-én élővetélkedő (döntő) zárta, amelybe a három levelezőforduló 9 legjobban teljesítő csapata jutott be. Hét feladatot oldottak meg, szóban és írásban, de ügyességi és mikroszkópos kőzetfelismerős feladatok is napirendre kerültek. A zsűri (Ötvös Károlyné környezeti nevelő, Dr. Varga Gábor geográfus, Kováts-Ömböli Éva múzeumi mediátor) döntése szerint a Mezőszél csapata lett az első helyezett.

A második helyen a Szárnyaló sasok (Szent Mór Iskolaközpont), a harmadik helyen a Fürkész (PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola Deák Ferenc Gimnáziuma és Általános Iskolája) végzett, a negyedik Zsivány hármas (PTE Deák Gyakorló) lett.

Az első két csapat a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Deseda-tavi Látogatóközpontjába nyert egy-egy kirándulást, a 3-4. helyezettek pedig madármegfigyelő kiránduláson vehetnek részt. Emellett belépők és tárgyjutalmak találtak gazdára a záróeseményen.