2024.03.06.
Dobó István Vármúzeum

Egri vár bora 2024

2024.02.28.
Intercisa Múzeum

Ingyenes múzeumlátogatási alkalom

2024.02.26.
Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum

Süveges Rita lett az Eszterházy Arts Awart közönségdíjasa

2024.02.07.
Petőfi Irodalmi Múzeum

A 2024-es Térey-ösztöndíjasok

2024.02.07.
Laczkó Dezső Múzeum

Sikeres évet zárt a Laczkó Dezső Múzeum

Sziklakórház Atombunker Múzeum - Budapest
Sziklakórház Atombunker Múzeum
Cím: 1012, Budapest Lovas út 4/c.
Telefonszám: (70) 701-0101
Nyitva tartás: H-V 10-20
Főszezonban minden nap 60 perc hosszúságú magyar nyelvű vezetett programok indulnak, 10 és 17 óra között, valamint 14:00 és 18:00-kor 90 perc hosszúak. A másfél órás történelmi sétára, csak úgy, mint a 60 perces programokra, felár és - 15 fő alatti létszám esetén - regisztráció nélkül lehet csatlakozni.
A bejárást szakmai vezetők tartják, amelyekre biztonsági előírások miatt maximum 25 fő tudunk beengedni, a rendelkezésre álló helyeket érkezi sorrendben töltjük fel.
Utolsó magyar nyelvű program minden nap 18:00-kor indul.
Angol nyelvű programok minden nap délelőtt 10 órától minden egész órakor indulnak, melyek mindegyike 60 perc hosszúságú. Utolsó angol nyelvű bemutató 19:00-kor kezdődik.
2017.06.01.
hadtörténet, hír, II. Világháború, történelem, történet, Újkor, XX. század
Ha tetszik, ossza meg másokkal is:
Én lettem a halál, a világok pusztítója címmel mutatja be az atombomba pusztítását a Sziklakórház Atombunker Múzeum csütörtökön megnyílt kiállítása, amelyet a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum állított össze.
Én lettem a halál, a világok pusztítója
A tárlaton számos olyan eredeti tárgy tekinthető meg, amely a támadások során megégett, megrongálódott; sokhoz személyes történetek is kapcsolódnak - mondta a megnyitón Tatai Gábor, a múzeum igazgatója.

Mint kiemelte, a kiállítás nem ítélkezik arról, szükség volt-e az atombombák bevetésére, be kívánja azonban mutatni a nukleáris fegyverek hatását, amelyről az emberek ma sem tudnak eleget.

Siga Kendzsi, a Hirosimai Béke Emlékmúzeum főigazgatója elmondta, hogy 1995 óta 16 ország 45 városában mutatták be az atombombáról szóló kiállításukat.

Mint felidézte, 1945. augusztus 6-án és 9-én dobták le az atombombát Hirosima és Nagaszaki városára, melyek egy szempillantás alatt megsemmisültek; a halottak száma az év végére meghaladta a 200 ezer főt, köztük amerikai hadifoglyok is voltak.

Hirosima és Nagaszaki városa az áldozatok családtagjai és túlélők által adományozott tárgyakon keresztül mutatja be az atomfegyver borzalmas és embertelen voltát - jegyezte meg Siga Kendzsi.

Vadzsima Takehiko, Japán magyarországi helyettes nagykövete hangsúlyozta: Japán az egyetlen atomtámadást elszenvedett országként hosszú évek óta küzd az atommentes világért.

Hirosima és Nagaszaki borzalma nem egy elmúlt világhoz tartozik, Észak-Korea például jelenleg is atomfegyverekkel és ballisztikus rakétákkal kísérletezik - emlékeztetett a diplomata, hangsúlyozva, hogy az emberiségnek tanulnia kell a múltbéli tragédiákból.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra kultúráért felelős főpolgármester-helyettese elmondása szerint nyomasztó és elrettentő élmény a kiállítás, mégis ilyennek kell lennie, hiszen az utóbbi magyar generációk már nem tudják, mi a háború.
Az atomháború borzalmaival azonban nekik is szembesülniük kell, hiszen a sugárfertőzés még a katasztrófa után hét évtizeddel is érezteti hatását a környéken - jegyezte meg.

Kadzsimoto Josiko, a hirosimai atomtámadás túlélője az október 31-ig látogatható kiállítás megnyitóján elevenítette fel borzalmas élményeit, majd pénteken a Károli Gáspár Református Egyetemen, szombaton pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen számol be arról, mi történt a katasztrófa pillanataiban és utána.

(MTI)